Pápež prijal nového ruského veľvyslanca, hovorili o mieri na Ukrajine

Pápež František v pondelok prijal nového ruského veľvyslanca pri Svätej stolici Ivana Soltanovského. Okrem iného diskutovali o pontifikových snahách dosiahnuť mier na Ukrajine.

Pápež František. Foto: AP/TASR Pápež František. Foto: AP/TASR

Soltanovskij, ktorý je dlhoročným diplomatom, pre ruskú štátnu agentúru TASS povedal, že s pápežom sa „rozprávali o misii pápežovho mierového vyslanca na Ukrajine kardinála Mattea Zuppiho a dohodli sa na úprimnom a otvorenom dialógu postavenom na vzájomnom rešpekte“.

Pápež začiatkom roka Zuppiho poveril, aby viedol mierovú misiu s cieľom pokúsiť sa zastaviť rusko-ukrajinskú vojnu. Odvtedy navštívil Moskvu, Kyjev či Peking. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý týždeň podľa TASS naznačil, že osobitný vyslanec by mohol Moskvu opäť navštíviť.

Pápež František volá po mieri na Ukrajine pravidelne, hoci na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 čelil kritike za to, že neoznačil Moskvu za agresora. Deň po začatí invázie však uskutočnil nezvyčajný krok – navštívil ruské veľvyslanectvo pri Svätej stolici, aby „vyjadril svoje znepokojenie nad vojnou“.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac