Tehotnú vojačku odsúdili na šesťročné väzenie, lebo nenastúpila do služby

Tehotnú ruskú vojačku odsúdili na šesťročné väzenie za to, že nenastúpila do služby. Vojenský súd v meste Vladikavkaz na juhozápade Ruska pritom nevzal do úvahy lekársku správu vypracovanú v rámci jej vojenskej jednotky, ktorá odporúčala ženino dočasné oslobodenie od výkonu služby.

Šojgu Šojgu počas návštevy ruských vojakov. Reprofoto: Twitter/Lazz Lazz

Vzhľadom na to, že vojačka nedala v armáde výpoveď, musela byť podľa súdu posudzovaná ako dezertérka. Obhajoba uviedla, že sa voči verdiktu odvolá.

Odsúdená desiatnička je profesionálnou vojačkou od roku 2016 a má už jedno päťročné dieťa, uvádzajú ruské médiá odvolávajúce sa na informácie, ktoré zazneli na súde. Súd jej odročil výkon trestu až na rok 2032, v ktorom už budú jej deti staršie.

Rusko vedie na Ukrajine vojnu už takmer 19 mesiacov, počas ktorých utrpelo značné vojenské straty. Moskva vlani v septembri vyhlásila čiastočnú mobilizáciu, v rámci ktorej povolala do služby vyše 300-tisíc vojakov a bývalých brancov. Desaťtisíce Rusov v tom čase z vlasti utiekli, aby sa vojne vyhli.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok