Fed podľa očakávania nezmenil úrokové sadzby

Americká centrálna banka (Fed) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Zároveň však signalizovala, že do konca roka počíta s ešte jedným zvýšením sadzieb a že úrokové sadzby zostanú vysoko dlhší čas.

Doláre, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Doláre, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Menový výbor (FOMC) ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu na 22-ročnom maxime v pásme 5,25 percenta až 5,50 percenta.

FOMC od marca 2022, keď spustil aktuálny cyklus sprísňovania s cieľom utlmiť infláciu, zvýšil úrokové sadzby jedenásťkrát celkovo o 525 bázických bodov. Tempo rastu spotrebiteľských cien však napriek tomu zostáva nad dvojpercentným inflačným cieľom Fedu. V auguste sa medziročný rast spotrebiteľských cien v USA zrýchlil už druhý mesiac po sebe, a to na 3,7 percenta z 3,2 percenta v júli.

FOMC v posledných mesiacoch výrazne spomalil tempo zvyšovania sadzieb, keďže vplyv skorších zvýšení sa začal prejavovať v ekonomike.

Fed aktuálne očakáva, že do konca tohto roka zvýši úrokové sadzby ešte raz. Na budúci rok potom počíta s dvomi zníženiami, čo je o polovicu menej, než signalizoval v júni. To by znamenalo, že hlavná sadzba by sa na konci roka 2024 mala nachádzať na úrovni okolo 5,1 percenta.

Fed prognózuje vyššie sadzby, než doteraz, aj v rokoch 2025 a 2026. V roku 2025 počíta s kľúčovou sadzbou na úrovni 3,9 percenta a v roku 2026 na úrovni 2,9 percenta.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac