Rusko zrejme trpí nedostatkom benzínu a nafty, tvrdia Briti

Napriek skutočnosti, že Rusko má obrovské zásoby ropy, tamojší civilisti „s vysokou pravdepodobnosťou“ v ostatných týždňoch pociťujú na lokálnych úrovniach nedostatok benzínu a nafty. Ako referuje web news.sky.com, tvrdí to britské ministerstvo obrany, ktoré zároveň dodáva, že tento nedostatok pravdepodobne nie je „priamym dôsledkom vojny“ na Ukrajine.

pexels-sergey-isaev-8586710 Ilustračné foto: Pexels,com

„Pravdepodobne je to spôsobené celým radom faktorov vrátane krátkodobého zvýšenia dopytu zo strany poľnohospodárskeho sektora, každoročnej letnej údržby rafinérií a atraktívnych cien pre export,“ uviedlo britské ministerstvo obrany. Rusko podľa neho vo štvrtok 21. septembra pozastavilo takmer všetok vývoz nafty a benzínu, aby stabilizovalo svoje vnútorné trhy.

„Tento krok takmer určite ešte viac obmedzí dodávky na napätom globálnom trhu, čo bude mať pravdepodobne najväčší vplyv na krajiny, ktoré sú v súčasnosti závislé od ruských dodávok paliva,“ skonštatovalo britské ministerstvo obrany.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac