Bratislavská radnica zaviedla nevyhnutné opatrenia. Chce chrániť obyvateľov mesta

BRATISLAVA – Kvalitná mestská zeleň nie je len o výsadbe tisícok nových stromov, kríkov a kvetov, ale aj o starostlivosti o existujúcu zeleň. A prioritne o vzrastlé stromy, ako napríklad v prípade stromoradia na Námestí 1. mája.

© osa, web: imhd.sk Bratislavská radnica zaviedla nevyhnutné opatrenia. Ilustračná foto. Zdroj: Imhd.sk

„Veľké preschnuté konáre, odumierajúce koruny a prehnité vetvy sofor japonských, ktoré na Námestí 1. mája rastú, mohli ohrozovať tak chodkyne a chodcov ako aj trakčné vedenie jednej z hlavných trolejbusových liniek Bratislavy. Preto sme na základe arboristického posudku museli pristúpiť k ich orezu,“ informovala bratislavská radnica na sociálnej sieti.

Ako ďalej uviedli, takýto orez sa však nedá robiť hocikedy. Vyžaduje si vypnutie trakčného vedenia, v tomto prípade konkrétne vypnutie trakčného vedenia jednej z hlavných trolejbusových tratí, ktorú používajú desiatky tisíc cestujúcich denne. „To si jednoducho nemôžeme dovoliť. Preto sme spolu s Dopravným podnikom Bratislava zrealizovali tieto nevyhnutné orezy v neskorých nočných hodinách, po prejazde posledného trolejbusu,“ ozrejmilo mesto.

Tým, že sa v okolí nachádzajú aj bytové domy, sa zároveň snažili hlučnosť v nočných hodinách obmedziť na minimálnu možnú mieru napríklad použitím ručných nástrojov, ako japonské ručné pílky. Tam, kde je to nevyhnutné, používajú aj tichšie akumulátorové reťazové píly. Okrem hlučnosti minimalizujú aj čas trvania nočných orezov – v nočných hodinách prebiehajú výhradne orezy vetiev tesnej blízkosti trakčného vedenia, pri ktorých je potrebné jeho vypnutie. Prvý takýto orez najkritickejších častí prebehol 13. septembra a v noci z 9. na 10. októbra tu orezy dokončia.