V Mali sa zrútilo vojenské lietadlo. Na jeho palube mali byť aj vagnerovci

V meste Gao na severe Mali sa v sobotu pri pristávaní zrútilo vojenské lietadlo ruskej výroby. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o obetiach, ale agentúra AFP uviedla, že by ich počet mohol byť značný.

F6vCQUDX0AAkwJj Havária lietadla v Mali, na ktorého palube mali byť aj vagnerovci. Foto: X

Zrútenie stroja potvrdil aj hovorca nemeckej armády, ktorej vojaci sú v Gao v rámci misie OSN v Mali. „Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, lietadlo minulo pristávaciu dráhu,“ uviedol. Vojenské letisko v Gao používa malijská armáda, ako aj jej ruskí partneri a misie OSN.

Hoci malijské úrady neposkytujú žiadne informácie, podľa francúzskej agentúry údajne boli na palube príslušníci ruskej súkromnej armády vagnerovcov. Niektoré zdroje uvádzajú, že lietadlo bolo registrované v Bielorusku a odletelo v noci z Minska. Išlo vraj o Iľjušin Il-76TD Candid, ktorý patril súkromnej spoločnosti Ruby Star, uviedol server avions legendaires. Na jeho palube mohli byť desiatky vojakov, iné neoverené zdroje však uvádzajú nižšie počty, uvádza portál Echo 24.

„Príčiny (leteckej katastrofy) ešte nie sú známe,“ uviedol nemenovaný zdroj z miestneho letiska. Stroj bol podľa neho „preťažený“ malijskými vojakmi a ich spojencami, žoldniermi z ruskej vagnerovej skupiny. Lietadlo nebolo zostrelené, ale havarovalo vinou chyby pilota, uvádza Al-Arabíja s odkazom na malijské médiá. Diplomatický zdroj povedal, že lietadlo prepravovalo vojakov a ich ruských spojencov, ako aj vojenské vybavenie.

Žiadne úradné oznámenie zatiaľ nebolo vydané. „Zasahovali sme, ale veľmi sme toho nezmohli. Je to naozaj vážne. Viac nemôžem povedať,“ uviedol nemenovaný hasič.

(red., im)