VIDEO: Brazíliu máme aj na Slovensku. Navštívili sme miesto, ktoré poteší telo aj dušu

KLIN – Vybrali sme sa do hornooravskej obce Klin, pri ktorej sme navštívili miesto s veľkým významom pre miestnych, veriacich aj turistov. Socha Ježiša Krista v Kline, známa tiež ako Rio de Klin, poskytuje krásny výhľad, spirituálny zážitok aj pekný tip na rodinný výlet.

Tit_55_1_2244x1012 Kúsok Brazílie na Slovensku. Navštívili sme miesto, ktoré poteší telo aj dušu. Foto: David Markovič

Naša cesta sa začala na štrkovom parkovisku, odkiaľ sme sa museli vybrať kopcom hore k soche Spasiteľa. Takmer 10-metrová socha sa hrdo týči na vrchole Grapa nad nami. Chodník aj okolitá tráva sú pekne udržiavané, miesto priam svieti čistotou a upravenosťou.

Chodník, ktorým spolu s nami stúpajú do kopca desiatky ľudí, predstavuje bolestnú cestu Sedembolestnej Panny Márie. Lemuje ho 7 zastávok, na ktorých stojany bližšie popisujú veriacim bolesti Panny Márie. Cesta na kopec nám sviežim tempom ubehla za približne 10 minút.

V diaľke sa ligoce Oravská priehrada, nad ňou stoja vrchy Západných Tatier. Foto: David Markovič

Putovanie do kopca nás unavilo, energiu nám však dodali úsmevy okoloidúcich, ako aj nádherný výhľad na Oravskú priehradu či majestátne hory Západných Tatier. Pomaličky teda stúpame ďalej a zatiaľ čo zhlboka nasávame svieži oravský vzduch, socha sa k nám pomalým tempom približuje. Na vrchol vedie schodisko, lemované sochami a kvetinami. Vstup je zadarmo, návštevníci však môžu poskytnúť milodary. Prechádzame popri kaplnke Božieho milosrdenstva, kam sa veriaci odoberajú na krátku modlitbu. Sprevádza nás vôňa kvetín z okolia.

Takmer na vrchole. Cesta nás mierne unavila. Video: David Markovič

Keď vystúpime na vrchol schodiska, ocitáme sa priamo pod sochou Ježiša Krista. Tú zhotovili v roku 2008, z blízkej obce Klin ju sem vyniesli po kusoch a postavili ju na betónový podstavec. Spoločnosť nám robí skupina dôchodcov, ktorí si krásu tohto miesta prišli užiť až z ďalekých Piešťan. „Veľmi sa nám tu páči, je to krásne miesto,“ hovoria. Ich cesta vraj dnes vedie ešte do Chrámu Matky Márie v Turzovke. Na vrchole Grapa sa všetci víťazoslávne usmievajú. „Zvládli sme to, však s Božou pomocou,“ tvrdia s úsmevom odhodlané dôchodkyne.

Dôchodcovia a dôchodkyne z Piešťan, ktorí nám svojimi úsmevmi spríjemnili výlet. Foto: David Markovič

Do sochy sa opiera poludňajšie slnko, jemný vietor a šum okolitých stromov dotvára atmosféru miesta. V prípade zlého počasia je k dispozícii aj malý drevený altánok. Z drevenej lavičky pozorujeme obrovskú sochu. Jej autorom je Peter Ganobjak, miestny ľudový rezbár. Výstavbu financoval Jozef Sroka. S prácou začali ešte v novembri 2007. V obci zhotovili železnú konštrukciu, ktorú zaliali do betónu a 1. mája 2008 vyviezli na kopec. Sochu potom Peter Ganobjak vytesal sekerou a motykou.

Pred Ježišom sa nachádza aj menšia socha pápeža Jána Pavla II. Foto: David Markovič