Slovenskí pútnici v Izraeli sa vrátia domov. Vieme, kedy to bude

PREŠOV – Juraj Guttman v štáte sužovanom novou vojnou prežil dlhé roky a navyše tam má príbuzných. Z Gazy podľa neho počas leteckého útoku utekajú státisíce ľudí. V Izraeli sú v týchto dňoch i pútnici z Dlhej nad Cirochou.

Z Gazy podľa J. Guttmana utekajú stotisíce ľudí. Ilustračné foto Jeruzalem: pixabay com

Fatálne zlyhali bezpečnostné zložky

Prešovčan Juraj Guttman prežil v Izraeli 28 rokov a pôsobil aj v izraelskej armáde. „Momentálne si na to neviem uceliť názor, pretože prekvapenie a zlyhanie takmer všetkých bezpečnostných zložiek je také veľké, že si ani neviem predstaviť, z čoho môže vyplývať. Najprv sa musí ukončiť vojna, a potom sa začne pátrať po tom, čo sa vlastne stalo,“ začal rozprávanie.

„Nie ani tak kvôli nájdeniu vinníkov, hoci hlavy padať budú, ale preto, aby sa nič také viac neopakovalo. Toto sa doteraz v histórii Izraela nestalo, má to oveľa väčšie rozmery ako zlyhanie v Jomkipurskej vojne. Je to niečo neskutočné,“ priblížil.

Odvetné opatrenia budú veľmi tvrdé

Izrael nenapadla legitímna armáda. „Nemáme tu do činenia s vojskom, s usporiadanou armádou, ale hordou krvilačných tvorov, ktoré s ľudskou etikou nemajú absolútne nič spoločné,“ myslí si J. Guttman. Podľa neho zákrok Izraela bude mať dopad aj na budúcnosť. „Aby raz a navždy, či na minimálne 50 rokov zmietol nebezpečenstvo teroru zo stola.“

Juraj Guttman prežil v Izraeli takmer 30 rokov. Foto: FB Yorai Guttman

„Momentálne v pásme Gazy prebieha masívny letecký útok na všetky ciele a státisíce obyvateľov Gazy, ktorí nesúhlasia s politikou Hamasu, odtiaľ utekajú. A to väčšinou do Egypta, pretože sú si vedomí toho, že ak Izrael chce a potrebuje z Gazy vykynožiť teror, obeťou bude takmer celé mesto,“ informoval.

Kronikár obce mal nafilmovať útoky

Juraj má v Izraeli viacero príbuzných, no vojna ich zatiaľ nezasiahla. „Všetci sú v bezpečí.“ Nateraz nehrozí ani ich povolanie do armády. „Najstarší syn je šéfom laboratória, druhý syn je v USA, kde jeho manželka dostala grant na sanfranciskej univerzite a môjho zaťa pred niekoľkými rokmi uvoľnili zo zálohovej služby.“

V Izraeli sa momentálne nachádzajú aj desiatky pútnikov z obce Dlhé nad Cirochou v okrese Snina. „Išiel od nás autobus so 43 ľuďmi, ale problémy hlásené nemáme. Mali by sa vrátiť vo štvrtok, iba nevieme, či vládnym špeciálom, alebo tak, ako mali naplánované.“

Dlhé nad Cirochou má v týchto dňoch v Izraeli 43 pútnikov. Foto: Dlhé nad Cirochou

„Sú v oblasti mimo konfliktu a nejako ho nevnímajú. Kronikár obce nafilmoval raketové útoky na začiatku konfliktu, ale všetci sú v poriadku; také máme posledné informácie,“ informoval obecný úrad v Dlhom nad Cirochou.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok