Celý príjem Ukrajiny ide v súčasnosti na armádu. Sociálne výdavky štátu zas ťahajú spojenci

Celý príjem Ukrajina v súčasnosti vynakladá na obranu, pričom všetky sociálne výdavky vlády hradia jej spojenci. Pre portál Kyiv Post to v pondelkovom rozhovore uviedla predsedníčka ukrajinského parlamentného rozpočtového výboru Roksolana Pidlasová.

386243752_3440953126155039_6617115338790670235_n Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Vyjadrenie Pidlasovej prichádza v kontexte finálnych debát o návrhu budúcoročného ukrajinského rozpočtu. Očakáva sa, že ho poslanci schvália do 10. novembra [posledný možný termín je 20. novembra, pozn. red.].

Verchovna rada Ukrajiny, teda ukrajinský parlament, minulý týždeň schválila prvý návrh rozpočtu na budúci rok. Zahŕňal aj 1,69 bilióna ukrajinských hrivien (asi 44 miliárd eur) na obranu. Je to približne 21,6 percenta tamojšieho HDP.

Toto číslo sa však podľa šéfky výboru ešte zvýši a mohlo by sa zastaviť na sume dva bilióny hrivien (približne 52 miliárd eur).

Po schválení prvého návrhu zákona parlament zvažuje pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Po nájdení konsenzu o rozpočte dostane zákon na podpis prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ekonomika má rásť. Otázne je, ako veľmi

Návrh štátneho rozpočtu na rok 2024 obsahuje optimistickú prognózu rastu ukrajinského HDP na úrovni päť percent. Medzitým však Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedal nárast iba 3,2 percenta.

Stav, v ktorom Ukrajina financuje iba armádu a spojenci zas sociálne výdavky, podľa mienky Pidlasovej bude pretrvávať až do konca vojny a tiež nejaký čas po nej. Dovtedy vraj výdavky na ozbrojené sily zostanú vysoké.

Ukrajina tento rok získala finančnú pomoc vo výške 32 miliárd eur. V roku 2022 to bolo 29 miliárd eur.

Minister financií Serhij Marčenko nedávno pre agentúru Reuters povedal, že sa u darcov objavuje „únava“, keďže vojna s Ruskom sa predlžuje. Marčenko chce napriek tomu pokračovať v spolupráci s medzinárodnými partnermi s cieľom získať peniaze na vyrovnanie deficitu.

Rusko sa sústredí na to isté

Na strane Ruska, ktoré na Ukrajinu útočí, je finančná situácia taktiež napätá. Tamojšie výdavky na obranu totiž budú v roku 2024 predstavovať takmer jednu tretinu celkových rozpočtových výdavkov, ako ukazuje návrh vládnych plánov. Vyplýva to z dokumentov ministerstva financií, ktoré načrtávajú fiškálne plány vlády na rok 2024 až 2026.

Výdavky v rámci tejto sekcie ruského rozpočtu budú v budúcom roku dosahovať celkovo 10,78 bilióna rubľov (asi 110 miliárd eur), alebo 29,4 percenta z celkových plánovaných výdavkov 36,66 bilióna rubľov (373 miliárd eur).

„Štruktúra rozpočtu ukazuje, že hlavný dôraz sa kladie na zabezpečenie nášho víťazstva – armáda, obranyschopnosť, ozbrojené sily, bojovníci – všetko potrebné pre front, všetko potrebné pre víťazstvo je v rozpočte,“ okomentoval plány ruský minister financií Anton Siluanov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov koncom septembera povedal, že zvýšenie výdavkov na obranu je pre rozpočet „absolútne nevyhnutné“, pretože Rusko žije „v stave hybridnej vojny“.

Platy, dôchodky a infraštruktúra nie sú priorita

Keďže sa výdavky na obranu budúci rok v Rusku strojnásobia v porovnaní s úrovňou pred inváziou, zvyšuje sa aj podiel výdavkov na „národnú bezpečnosť“, ktorý pokrýva aj financovanie orgánov činných v trestnom konaní, pričom v roku 2024 má dosiahnuť 9,2 percenta, uvádzajú dokumenty.

Naopak, Moskva bude na kompenzáciu tohto rastu šetriť tam, kde to bežní ľudia najviac pocítia. Podiel výdavkov na národné hospodárstvo vrátane ciest, infraštruktúry a výstavby sa budúci rok zníži na 10,6 percenta, čo je najnižší podiel od roku 2011. Podiel výdavkov na sociálnu politiku (platy, dôchodky či dávky) bude predstavovať 21,4 percenta, opäť najmenej od roku 2011.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac