Na Blahu podali trestné oznámenie pre obraz Che Guevaru. Vyhráža sa preto Ústavu pamäti národa

guevara Ľuboš Blaha nahrádza prezidentku portrétom Che Guevaru. Reprofoto: Telegram

Patrik Dubovský z Ústavu pamäti národa podal trestné oznámenie na podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer). Keďže verejne vystavil obraz juhoamerického revolucionára, ktorý podľa dostupnej historickej literatúry popravoval svojich oponentov, môže podľa neho ísť o naplnenie skutkovej podstaty trestného činu extrémizmu. Blaha sa vyjadril, že ústav, ktorý má skúmať totalitu, sa uchyľuje k totalitným metódam.

Minulý štvrtok zverejnil Blaha na sociálnej sieti Telegram príspevok, ktorý pomenoval „jesenné upratovanie“. Namiesto európskej vlajky pridal vo svojej novej kancelárii podpredsedu parlamentu ešte jednu slovenskú vlajku a prezidentku nahradil obrazom marxistického revolucionára Ernesta Che Guevaru.

Zamestnanec pamäťovej inštitúcie má podozrenie, že politik tým spáchal trestný čin extrémizmu. Obraz vystavil verejne, uvidí ho každý, kto navštívi jeho kanceláriu, šíri sa sociálnymi sieťami a aj v médiách.

V podaní na políciu, ktoré má Štandard k dispozícii, sa píše, že Blaha tým „prejavil sympatie k predstaviteľovi komunistickej ideológie, respektíve kubánskej revolúcie a totalitnej praxe a ideológie tejto revolúcie, ktorá dokázateľne vykonala množstvo vrážd a popráv na nevinných obetiach a tým hrubo potláčala základné ľudské práva a slobody“.

Autor podania Patrik Dubovský pripomína, že juhoamerický revolucionár podľa vedeckej historickej literatúry vo svojej funkcii nariaďoval popravy oponentov, ktorí nesúhlasili s takýmito praktikami a inak ideologicky zmýšľajúcich ľudí.

„Ako historik a pracovník pamäťovej inštitúcie mám za to, že menovaný Ľuboš Blaha svojím konaním naplnil trestný čin extrémizmu podľa paragrafu 422 Trestného zákona a hrubo poškodil antikomunistické tradície na Slovensku,“ uzatvára Dubovský.

Štvrtkové konanie Ľuboša Blahu krátko po vystavení obrazu dôrazne odsúdilo Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré začalo zbierať podpisy za jeho odvolanie z funkcie. V pondelok opozícia zložená zo strán PS, SaS a Slovensko súhlasila, že zahlasuje za návrh KDH.

Blaha si pre kritiku posvieti na ÚPN

Poslanec Smeru už na Dubovského aktivity reagoval na Telegrame. Uviedol, že Dubovský „nielenže nič netuší o Che Guevarovi, ale chcel by kriminalizovať ľudí za ich politické presvedčenie“.

Ďalej tvrdí, že je absurdné, že ÚPN kriminalizuje názory. „Ústav, ktorý má skúmať totalitu, sa uchyľuje k totalitným metódam a chcel by ľudí prenasledovať za politické presvedčenie. Je to hanba pre celé ÚPN,“ uviedol Blaha.

Treba však zdôrazniť, že v tomto prípade ide o podanie fyzickej osoby, ktorá v Ústave len pracuje, a nie podanie pamäťovej inštitúcie.

Napriek tomu sa podľa Blahu Ústav pamäti národa politizuje. „Budeme sa musieť na tento ústav bližšie pozrieť, ak si chcú chlapci založiť antikomunistickú politickú stranu, nech sa páči, ale nevidím dôvod, aby im ich politickú činnosť financoval štát,“ dodal podpredseda parlamentu.

Oznámil tiež, že spracoval o argentínskom lekárovi a marxistickom revolucionárovi vyše 350-stranovú knihu a Dubovský by si ju mal prečítať. „ÚPN dnes prekročilo všetky čiary a bude to mať následky,“ varoval politik.

(est)


Ďalšie články