Ikonický Modrý kostolík si pripomína okrúhle výročie vysvätenia. Spája sa s ním aj zaujímavý príbeh

BRATISLAVA – Jedna z bratislavských dominánt – rímskokatolícky Kostol sv. Alžbety bol vysvätený pred 110 rokmi. S Modrým kostolíkom sa spája aj jedna zaujímavá legenda.

kulso0 Kostol sv. Alžbety stojí v centre Bratislavy už vyše sto rokov. Foto: Réka Szabó

Modrý kostolík bol zasvätený Alžbete Uhorskej, dcére uhorského kráľa Ondreja II. Základný kameň chrámu bol položený 23. augusta 1909, vysvätili ho 11. októbra 1913. Kostol ako aj neďaleké vtedajšie Katolícke gymnázium na Grösslingovej ulici navrhol budapeštiansky architekt Edmund Lechner. Interiér aj exteriér sú vymaľované odtieňmi bledomodrej farby a vyzdobené modrou majolikou. Aj strešná krytina má modrú glazúru. Stavba je charakteristická v secesnom štýle, ktorej súčasťou je aj oválna veža vysoká 36,8 metra.

Nad hlavným vchodom do kostola upúta mozaika sv. Alžbety, ktorá je zobrazená aj na hlavnom oltárnom obraze držiac v náručí ruže. Mozaika svätej Alžbety s ružami predstavuje zázrak, ktorý sa udial počas zimného obdobia v Taliansku na prelome 12. a 13. storočia. „Keď raz opäť zo zámku vynášala chlieb hladným, ktosi ju podozrievavo zastavil s otázkou, čo nesie v zástere. Boh zázrakom obhájil jej narýchlo vymyslenú a nešikovnú výhovorku o ružiach, lebo chlieb sa naozaj premenil na ruže,“ informuje web fara Modrý kostol. Pred Modrým kostolíkom sa nachádza aj pamätník nenarodeným deťom, ktorý odhalil a posvätil dekan Ján Formánek 30. októbra 1997. Autorom pamätníka je výtvarník František Guldan, ktorému práca trvala takmer tri mesiace.

Nad hlavným vchodom je mozaika svätej Alžbety. Foto: Réka Szabó

V Modrom kostolíku sa okrem pravidelných bohoslužieb konajú aj krsty, či svadby. Pre svoj neopakovateľný vzhľad je vyhľadávaným turistickým miestom pre slovenských ako aj zahraničných turistov.