Koho postaví KDH do prezidentských volieb? Najviac sa v strane skloňujú mená Lexmann a Karas, tvrdí Hajko

V KDH sa v súvislosti s kandidatúrou na prezidenta najviac skloňujú mená europoslankyne Miriam Lexmann a bývalého ministra spravodlivosti Viliama Karasa. Uviedol to v diskusnej relácii 0 5 minút 12 RTVS poslanec kresťanských demokratov Jozef Hajko.

Vo¾by23: Predvolebná diskusia AZZZ SR s politikmi na hospodárske témy Jozef Hajko. Foto: Pavol Zachar/TASR

Šéf poslaneckého klubu Smeru Ján Richter zasa uviedol, že prípade kandidatúry Petra Pellegriniho na najvyššiu štátnu funkciu nevylučuje jeho podporu od Smeru, ale zatiaľ o tom v strane nediskutovali. Poprel to, že by kandidatúra Pellegriniho na prezidenta bola súčasťou koaličných dohôd. Moderátor relácie v tejto súvislosti pripomenul, že reálnosť kandidatúry šéfa Hlasu na prezidenta môže zvýrazňovať aj vytvorenie webovej domény pelle.sk.

PVV je kompromisom strán

Programové vyhlásenie vlády je kompromisom volebných programov strán, ktoré utvorili vládnu koalíciu, konštatoval v diskusii Richter. Doplnil, že podobu dokumentu ovplyvňujú aj požiadavky jednotlivých rezortov alebo napríklad európske dokumenty a záväzky z nich vyplývajúce.

„A to sa spracuje. Ani jedna z tých politických strán nemôže byť víťaz a nemôže byť porazený. Tam musí byť nejaký kompromis,“ vyhlásil. Doplnil, že v programovom vyhlásení je premietnutý mandát, ktorý koaličné strany získali vo voľbách od voličov.

Podľa Hajka boli politické programy koaličných strán veľmi strohé. „Stvoriť z toho 88-stranový dokument, to pokladám za výkon,“ uviedol Hajko. Programové vyhlásenie zároveň označil za príliš všeobecné. „Je tam veľmi veľa takých konštatovaní, že – „zvážime“, „uvidíme“, „chceme“ a tak ďalej. Ale nevidím tam nejaké míľniky alebo nejaké ciele, ktoré by sa dali zmapovať alebo odsledovať, či tá vláda to skutočne robí,“ dodal Hajko.

Politici sa dotkli aj témy rodičovského dôchodku. Hajko uviedol, že podľa neho je to pilier, ktorý by dlhodobo zabezpečil stabilitu dôchodkového systému. Jeho súčasné nastavenie ministrom Erikom Tomášom, keď doň majú deti svojim rodičom v seniorskom veku prispievať z 2-percentnej asignácie z dane z príjmu, považuje za nehorázne.

Spotrebné dane na tabak a lieh sa zvýšia už čoskoro

Vláda Roberta Fica zvýši spotrebné dane na tabak a lieh už od začiatku budúceho roka, naznačil Richter. „Očakávam, že na decembrovej schôdzi, keď sa bude prijímať štátny rozpočet, pred jeho predložením bude skupina zákonov, ktorá bude definovať odpoveď na tieto otázky,“ povedal k rokovaniu parlamentu. Ako dodal, „celkom iste“ medzi týmito návrhmi budú návrhy na zvýšenie daní na tabak a lieh. „Nie sme prví, skoro každá vláda celkom prirodzene siahne do tohto portfólia,“ dodal. Predpokladá, že zvýšenie daní na tabak a lieh sa premietne už do príjmov budúcoročného rozpočtu verejných financií.

Vláda chce zvýšiť daňové zaťaženie občanov. Plánuje zaviesť vyššiu progresivitu pri zdaňovaní príjmov fyzických osôb, upraviť daňový bonus na dieťa, zvýšiť zdanenie nehnuteľností, ako aj zvýšiť dane z tabaku a liehu. V oblasti zdanenia príjmov fyzických osôb vláda navrhne zaviesť vyššiu progresivitu úpravou pásiem základu dane bez negatívneho dopadu na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva a sociálne spravodlivejšie chce nastaviť daňový bonus na dieťa.

Kabinet navrhne zvýšiť zdanenie nehnuteľností zohľadňujúc sociálny štandard obyvateľov bez negatívneho vplyvu na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Vlastníkov viacerých nehnuteľností určených na bývanie v prípade druhej a ďalšej takejto nehnuteľnosti chce kabinet zdaniť vo väčšom rozsahu. Zvyšovaním daní z tabaku a liehu plánuje vláda bojovať s negatívnymi externalitami. Zváži aj zavedenie dane zo sladených nápojov. Kabinet chce tiež zvýšiť význam environmentálneho zdaňovania.

Vládny program hovorí aj o zjednodušení platenia daní a odvodov. Vláda plánuje obnoviť reformný zámer zjednotenia výberu daní, ciel a odvodov tak, aby miestom ich výberu bola finančná správa. Jedným zo základných predpokladov tejto reformy je zavedenie ročného zúčtovania sociálnych odvodov. Za účelom zlepšenia peňažných tokov, rozvoja podnikateľskej činnosti spoľahlivých hospodárskych subjektov a zvýšenia atraktivity Slovenska pre realizáciu dovozov tovaru z tretích krajín vláda zváži zavedenie samozdanenia pri dovoze tovaru do tuzemska. Vláda sa tiež zaväzuje eliminovať legislatívne medzery umožňujúce agresívne daňové plánovanie a podporujúce škodlivé daňové praktiky.

(im, tasr, sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac