Výnimočná príležitosť, ako vlastniť časť Michalskej veže. Ako na to?

BRATISLAVA – V kreatívnej budove Novej Cvernovky v Bratislave má svoje kráľovstvo aj šperkárka a dizajnérka Andrea Ďurianová. Po odstránení pôvodnej strechy Michalskej veže dostala od Múzea mesta Bratislavy zaujímavú ponuku, zužitkovať staré plechy na výrobu brošní a nástenných hodín.

Michalská veža Michalská veža. Foto: Dominika Bolgáčová/Múzeum mesta Bratislavy

V útulnom ateliéri sa nachádza všetko, čo potrebuje šperkárka k svojej práci – materiály, nákresy, potrebné náradie, ale aj počítač. Andrea Ďurianová sa okrem šperkov zaoberá dizajnom objektov, nábytkov ako aj výstav. Materiál je jeden zo základov k vytvoreniu umeleckého alebo úžitkového diela. „Čo sa týka obľúbeného materiálu, tak najradšej pracujem s kovom, ale pri zhotovení výstavných častí je to drevotrieska,“ povedala Bratislavskému Štandardu Ďurianová. Šperkárka vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde sa v rámci štúdia zamerala na kov a šperk.

Po sprístupnení Michalskej veže vytvorila pre bratislavské múzeum limitovanú edíciu 50 brošní, ktoré navrhla a vytvorila ako originálny klenot s príchuťou histórie. „Bola to netradičná a veľmi vzácna príležitosť pracovať s materiálom, ktorý má históriu. Mala som pocit, ako keby som pracovala s vyťaženým diamantom. Najdlhšie mi trvala príprava, ktorá však nebola kontinuálna. Vyhotovenie brošní už išlo rýchlo,“ vyjadrila sa šperkárka. Brošňu vytvorila z pripraveného mosadzného rámu a medeného plechu, ktorý pokrýval 236 rokov ikonickú barokovú strechu cibuľovitého tvaru.

Brošne mali u obyvateľov úspech, predali sa všetky kusy. Foto: Dominika Bolgáčová/MMB

Po úspešnej výrobe brošne sa Ďurianová pustila do ďalšej výzvy – nástenných hodín, ktoré sú rovnako z medených plechov Michalskej veže. Aj keď hodiny na prvý pohľad vyzerajú jednoducho, o to hodnotnejší je ich materiál, nápad, spracovanie či celkový historický kontext. Ručne vyrezaný medený plech je doplnený o mosadzné ručičky a strojček. Hodiny v limitovanom počte 10 kusov bude MMB predávať v polovici decembra tohto roka.

Nástenné hodiny zhotovila kreatívna šperkárka zo strešných plechov Michalskej veži. Foto: Andrea Ďurianová