V spoločenskom vozni expresu vám zmerajú tlak a cholesterol

KOŠICE – Užitočne môžete stráviť čas v špeciálnom vozni expresného vlaku medzi Košicami a Bratislavou. Okrem zistenia vašich aktuálnych problémov s tlakom a cholesterolom tu špecialisti informujú, ako sa vážnym problémom s obehovou sústavou vyhnúť. Tie totiž začali ohrozovať už aj mladšie ročníky.

Foto: ZSSK

Špeciálny vozeň je zaradený v expresných vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko. Do piatka tu šíria osvetu o kardiovaskulárnych ochoreniach a zmerajú vám tlak a cholesterol. „Spoločenský vozeň ZSSK sa opäť premenil na miesto, ktoré chce pomáhať.“

„Vďaka dobrovoľníkom zo Slovenskej nadácie srdca a občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce majú cestujúci príležitosť vo vlakoch ZSSK zmerať si krvný tlak a cholesterol, či vyplniť anketu o zdravom životnom štýle. To všetko, a oveľa viac, sa deje na trase z Košíc do Bratislavy a späť,” priblížil člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK Karol Martinček.

Na ceste z Košíc do Bratislavy a späť si cestujúci zmerajú krvný tlak a cholesterol. Foto: ZSSK

Pribúdajú infarkty mladých

„Choroby srdca a ciev patria celosvetovo k najzávažnejším príčinám pracovnej neschopnosti a tvoria tiež najväčší podiel hospitalizácií. Veľmi dôležitou súčasťou prevencie je pravidelné meranie krvného tlaku a cholesterolu. Už dávno neplatí, že vysoký tlak a cholesterol sa týkajú len starších ročníkov. Naopak, evidujeme stále viac prípadov infarktu myokardu v mladších ročníkoch.“

„Preto sme privítali možnosť stretnúť sa s ľuďmi aj vo vlaku. Túto formu prepravy využívajú všetky ročníky a naozaj je veľmi dôležité informovať ich o tom, ako môžu pomerne jednoduchými krokmi zachrániť srdce sebe, a možno aj svojim rodičom alebo známym,” apeluje lekárka a správkyňa Slovenskej nadácie srdca Ivana Šóošová.

V spoločenskom vozni expresu prebieha šírenie osvety o kardiovaskulárnych ochoreniach. Foto: ZSSK

Žijeme o desať rokov kratšie ako na Západe

„Na Slovensku asi niet rodiny, v ktorej by sa niekto neliečil na ochorenie srdca či ciev, a tiež takej, kde by kardiovaskulárnemu ochoreniu niekto nepodľahol. V našej krajine je očakávaná doba prežitia pri narodení v porovnaní s vyspelejšími krajinami západnej Európy stále takmer o 10 rokov kratšia práve kvôli kardiovaskulárnym ochoreniam,” upozornil prezident a zakladajúci člen OZ Únia pre zdravšie srdce Peter Kollárik.

(zssk.sk)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok