Džihádisti zabili najmenej 40 civilistov v meste Djibo v Burkina Faso

Džihádisti zabili najmenej 40 civilistov v meste Djibo, keď počas víkendu zaútočili na toto severné sídlo v Burkina Faso. Miestne bezpečnostné sily útok potvrdili, nezmienili sa o civilných obetiach.

„Veľké množstvo militantov zo Skupiny na podporu islamu a moslimov (GSIM) zaútočilo na vojenskú základňu, domy a tábory pre vnútorne vysídlených ľudí v meste Djibo v regióne Sahel, pričom zahynulo najmenej 40 civilistov a viac než 42 utrpelo zranenia,“ uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Dodal, že útoky na civilistov sú neospravedlniteľné a vinníci sa musia postaviť pred spravodlivý a nezávislý súd. Zdôraznil tiež, že úmyselné útoky na civilistov sú vojnovým zločinom. Útok na armádne stanovište v Djibe potvrdili aj burkinské bezpečnostné sily.

Oznámili smrť niekoľkých vojakov, no o civilných obetiach sa nezmienili. Vlna násilností v tomto regióne sa začala ešte v roku 2012 v Mali, keď ho obsadili islamisti napojení na al-Káidu.

Násilie sa odvtedy rozšírilo do susednej Burkiny Faso, Nigeru a následne do celého regiónu Sahel, pričom ohrozuje aj stabilitu ďalších krajín v regióne.

Militanti sa totiž zmocňujú územia napriek vojenským operáciám, ktorými sa ich dané krajiny pokúšajú zatlačiť. Zahynuli pri tom už tisíce ľudí a viac ako šesť miliónov ďalších utieklo zo svojich domovov.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac