Rozsiahle záplavy v Keni si vyžiadali vyše 120 obetí a vysídlenie takmer 90-tisíc domácností

Rozsiahle záplavy v Keni si vyžiadali vyše 120 obetí a vysídlenie takmer 90-tisíc domácností. Nepriaznivé podmienky má na svedomí prírodný jav El Niño, Červený kríž požiadal o 20-miliónovú dotáciu.

Kenský prezident William Ruto v pondelok zvolal krízové zasadanie vlády v súvislosti s katastrofickou situáciou v krajine a prisľúbil, že pre postihnuté oblasti vyčlení pomoc v hodnote miliónov dolárov. Tamojšia vláda v sobotu informovala o 70 obetiach.

Prezidentská kancelária vo vyhlásení po utorkovej mimoriadnej schôdzke uviedla, že o život prišlo ďalších 76 Keňanov a vyše 35-tisíc domácností muselo byť vysídlených.

„Abnormálne zrážky, ktoré sú dôsledkom javu El Niňo, viedli k rozsiahlym záplavám, ktoré bohužiaľ viedli k stratám na životoch, vysídleniu rodín, prepuknutiu chorôb, zničeniu infraštruktúry a majetku, ako aj k dlhodobým výpadkom elektrickej energie v Keni a mnohých častiach regiónu východnej Afriky,“ píše sa vo vyhlásení.

Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) a Kenský Červený kríž predtým podali mimoriadnu žiadosť o dotáciu vo výške 20 miliónov amerických dolárov na boj proti prírodnej katastrofe.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac