Šimkovičovú pobúril obraz vystavený v Slovenskom rozhlase

Martinu Šimkovičovú pobúril obraz vystavený v Slovenskom rozhlase. Ide o obraz zobrazujúci dvoch mužov od slovenského umelca Andreja Dúbravského. Obraz vystavený v priestoroch verejnoprávneho rozhlasu šéfka rezortu kultúry kritizovala vo vysielaní televízie Slovan.

Zaèala sa schôdza k programovému vyhláseniu vlády Martina Šimkovičová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Kritika smerovala i na to, že obraz je vystavený v predvianočnom období. Šimkovičová avizuje prípravu legislatívy, ktorá by umožnila vyrovnať sa s podobnými záležitosťami. Nejde len o predmetný obraz, ale i podnety, ktoré nedávno riešila a zamietla ako neopodstatnené Rada pre reklamu, a ktoré sa týkali reklamy údajne zobrazujúcej homosexualitu.

Ministerka konštatovala, že tieto veci rieši, pretože podnety i s otázkami, čo môže urobiť, dostáva vo veľkých počtoch. Uviedla tiež, že to vyrušuje aj ju samotnú a hnevá ju, že ako ministerka na to nedokáže vplývať. Tvrdí, že legislatívne zmeny sú v štádiu prípravy a považuje za potrebné, aby jej rezort mal väčšie kompetencie vplývať na tieto veci.

Samotný Dúbravský, ktorého diela vystavuje napríklad Slovenská národná galéria a ktorý momentálne pripravuje výstavu v New Yorku, sa vyjadril, že ministerkine názory ho znepokojujú. Poznamenal však, že Šimkovičovej vyjadrenia s ním nič nerobia a dúfa, že počas svojho pôsobenia vo funkcii stihne strpčiť život čo najmenšiemu počtu ľudí pôsobiacich v kultúre.

(sita, nový čas)