Putin kritizoval Lotyšsko za zaobchádzanie s ruskou menšinou

Putin kritizoval Lotyšsko za zaobchádzanie s ruskou menšinou. Tí, ktorí podľa jeho slov s časťou svojho obyvateľstva zaobchádzajú ako s ošípanými, by nemali byť prekvapení, keď sa to obráti proti nim.

Ruský prezident to povedal na zasadnutí ruskej rady pre ľudské práva, ktorá rokovala o zmene zákonov pre cudzincov v Lotyšsku.

Lotyšsko má približne 1,8 milióna obyvateľov, z ktorých takmer jedna štvrtina je ruského pôvodu. Mnohí z Rusov však nemajú lotyšské občianstvo a majú tzv. štatút neobčana.

Lotyšsko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zaviedlo pre týchto neobčanov jazykové testy s cieľom preveriť ich znalosti lotyšského jazyka. Týmto osobám hrozí odobratie povolenia na pobyt.

Putin vyjadril porozumenie skutočnosti, že každá krajina od svojich obyvateľov vyžaduje základné znalosti svojej kultúry a jazyka. Štatút neobčana však označil za právnu odchýlku.

Moskva podľa jeho slov náležite upraví svoje vzťahy s krajinami, ktoré znevýhodňujú Rusov. Takisto týmto Rusom žijúcim v zahraničí ponúkne podporu, aby sa vrátili domov.

(tasr, dpa)