Slovensko v produkcii kapra výrazne zaostáva za susedmi z regiónu, vyplýva z analýzy týždňa
Regionálnu výnimku predstavuje Slovensko, ktoré so zanedbateľným podielom 0,4 percenta na európskej produkcii výrazne zaostáva za svojimi susedmi z regiónu. Uviedol to v analýze analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
„V absolútnych číslach je najväčším európskym producentom kaprov Česko, kde sa ročne vyprodukuje takmer 19-tisíc ton kaprov. O pozíciu európskeho lídra v chove kaprov sa Česko pravidelne strieda s Poľskom, ktorého produkcia bola podľa posledných čísel približne o tisíc ton nižšia ako v Česku. Rebríčku v prepočte na obyvateľa potom už jednoznačne kraľujú Česi s produkciou 1,8 kilogramu (kg) kaprov na obyvateľa, pred Maďarmi (1,3 kg),“ spresnil.
Aj keď produkcia kaprov na Slovensku za okolitými krajinami zaostáva, kapor je podľa Koršňáka predsa len tradičným pokrmom aj slovenskej kuchyne.
(tasr)