Betlehemy pripomínajú narodenie Ježiša. V Bratislave máme aj dva mechanické

BRATISLAVA – Tradícia stavania betlehemov bola na území Slovenska významná. V dnešnej dobe sa betlehemy nachádzajú v kostoloch, na námestiach v rámci vianočných trhov, alebo aj v mnohých domácnostiach.

BETLEH~3 Počas vianočných sviatkov môžu návštevníci Kostola Najsvätejšej Trojice obdivovať pohyblivý betlehem. Foto: TASR/Rudolf Bihary

Betlehemy prinášajú biblický príbeh, kde zobrazujú narodenie Ježiša Krista. Prvý živý betlehem vytvoril svätý František z Assisi, ktorý na Štedrý deň v roku 1223 slúžil omšu za prítomnosti svojich priateľov a miestnych ľudí neďaleko talianskej dedinky Greccio. Stavanie jasličiek sa na území Slovenska traduje od 15. storočia, keď sa nachádzali v kostoloch. Postupne sa dostali aj do domácností bohatých ľudí a približne v 18. storočí aj do príbytkov chudobných ľudí, ktorí si ich začali vyrezávať a zostavovať. Motív Ježišovho narodenia Slováci často vsunuli aj do regionálneho prostredia. Prevládali drevené vyrezávané betlehemy s množstvom postáv a bohatými dekoráciami.

V Bratislave môžeme obdivovať betlehemy najmä v interiéroch kostolov rôzneho materiálu a prevedenia. K najkrajším betlehemom patria dva mechanické, ktoré sa nachádzajú v centre hlavného mesta. Kostol Najsvätejšej Trojice na Hurbanovom námestí zdobí pohyblivý betlehem s 22 drevenými postavičkami, ktorý v roku 1984 priniesol vtedajší kanonik Štefan Záreczky z českého Písku.

V neďalekom Kostole sv. Štefana na Župnom námestí sa zasa nachádza ďalší pohyblivý betlehem, ktorého história siaha na začiatok 40. rokov minulého storočia, keď ho kapucíni postupne zmechanizovali, doplnili maľbami a kulisami. Pôvodné figúrky sú odliate, alebo boli vytvorené aj nové. „Betlehem v našom kostole uvedieme na Vianoce a bude fungovať tak ako zvyčajne, do 2. februára 2024,“ spresnil Bratislavskému Štandardu rektor Kostola sv. Štefana Ján Macej.

V posledných rokoch organizujú niektoré bratislavské farnosti počas sviatku Narodenia Pána aj živé betlehemy.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok