Je tomu presne rok, čo zomrel Benedikt XVI. Čo sa stalo s jeho odkazom a čo dnes znamená jeho meno v Ríme?

2profimedia-0747107089 Benedikt XVI. (1927-2022) Foto: Profimedia.sk

František zrušil Benedikta, tvrdí Ratzingerov životopisec Peter Seewald. Urobil vraj málo pre to, aby zostal v kontinuite so svojimi predchodcami. Je to pravda? Je Benedikt ešte prítomný vo Vatikáne?

Dnes, na Silvestra, je to presne rok od smrti Benedikta XVI. Zomrel vo veku 95 rokov ako emeritný pápež. Jeho životopisec Peter Seewald, ktorý sa v lete ostro vyjadril voči aktuálnemu pápežovi, pred výročím pritvrdil kritiku. Benedikt svojmu nástupcovi na Petrovom stolci veril, no viac ráz zostal sklamaný, prezradil v novom rozhovore.

„Rozdiely medzi oboma boli od začiatku veľké. V temperamente, kultúre, intelekte a predovšetkým v smerovaní pontifikátov. Benedikt spočiatku o Bergogliovi veľa nevedel okrem toho, že ako arcibiskup v Argentíne bol známy svojím autoritárskym vedením.“

Jorge Bergoglio, ako sa František volá občianskym menom, ako Neeurópan nepozná Starý kontinent. Seewald však hovorí viac: že má odpor voči západným tradíciám cirkvi. A aj preto zrušil veľa z predošlého pontifikátu vrátane niekoľkých „ratzingeriánov“, myslí si nemecký novinár.

Po rokoch možno povedať, že každý, kto mal k bývalému pápežovi blízko, musel odísť. Benediktovho tajomníka arcibiskupa Georga Gänsweina „vyhnal“ z Vatikánu a jeho ďalšieho stúpenca kardinála Raymonda Burkea mal pripraviť o plat a o byt, argumentoval Seewald.

„František ho nazval veľkým pápežom, ktorého odkaz bude z generácie na generáciu zreteľnejší. Ale ak o ňom naozaj takto hovorí z presvedčenia, nemal by urobiť všetko pre to, aby kultivoval jeho odkaz? Tak, ako to urobil Benedikt XVI. voči Jánovi Pavlovi II.? Ako dnes vidíme, pápež František urobil veľmi málo pre to, aby zostal v kontinuite so svojimi predchodcami, práve naopak.“

Seewald, ktorý zväčsa opakoval myšlienky z letného rozhovoru, karhal Bergoglia za pozdvihnutie kontroverzného krajana do čela Dikastéria pre náuku viery (kedysi Kongregácie). To viedol štvrťstoročie počas pontifikátu Jána Pavla II. práve kardinál Joseph Ratzinger. Terajší prefekt kardinál Víctor Fernández je Františkov chránenec a už ohlásil vôľu zmeniť katechizmus cirkvi, relativizovať biblické výroky a spochybniť celibát, rozhorčoval sa žurnalista z Nemecka.

Spolupracovník a rodák bývalého pápeža taktiež zopakoval obvinenia z argentínskej tlače voči Fernándezovi, že vraj kryl prípady sexuálneho zneužívania. Aj preto by sa prelát len ťažko stal šéfom spomínaného vatikánskeho úradu, ak by bol Benedikt nažive, uzavrel Seewald.

Pri príležitosti výročia smrti 265. pápeža v histórii sme oslovili ľudí vo Vatikáne a iných blízkych Ratzingerovi. Väčšina z nich vrátane extajomníka Gänsweina sa nevyjadrila, prípadne len pod podmienkou anonymity, čo tiež o niečom vypovedá.

Benedikta pochovali doslova i v inom význame slova

“Benedikta 5. januára 2023 pochovali. Doslova a aj v inom význame slova,” prízvukoval pre Štandard dlhoročný vatikanista, ktorý si neželal byť menovaný.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami