Protesty proti rušeniu špeciálnej prokuratúry boli po celom Slovensku. PS a SaS opäť propagovali Korčoka

Na štvrtkovom proteste sa zúčastnili len v hlavnom meste tisíce ľudí. Lídri SaS a PS skonštatovali, že nestačí zastaviť zmenu Trestného zákona a rušenie ÚŠP, ale treba zabezpečiť, aby prezidentské voľby nevyhral Peter Pellegrini (Hlas).

protest Protest proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, 11. januára 2024 na Námestí SNP v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Protivládne protesty opozície pokračovali aj v novom roku. Zhromaždenia sa vo štvrtok uskutočnili v Bratislave a ďalších 13 mestách: Košice, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Levice, Prešov, Trnava, Liptovský Mikuláš, Nitra, Prievidza, Spišská Nová Ves, Piešťany, Považská Bystrica.

Apolitické protesty sa uskutočnia v mestách Námestovo, Dolný Kubín, Ružomberok, Rimavská Sobota a Poprad. Tlmočili aj do posunkového jazyka.

Protesty organizujú opozičné politické subjekty Progresívne Slovensko, Kresťanskodemokratické hnutie a Sloboda a Solidarita. Hnutie Slovensko sa na nich ešte stále nezúčastnilo, hoci je súčasťou opozície.

Lídri opozičných strán týmto opätovne reagujú na snahy koalície v zrýchlenom legislatívnom konaní zrušiť špeciálnu prokuratúru či prelomiť veto prezidentky pri kompetenčnom zákone.

Bude to horšie ako Mečiarove amnestie, povedal Čaučík

V hlavnom meste sa na Námestí SNP zišlo vyše desaťtisíc ľudí, niektorí držali transparenty s nápismi, ako „Práva aj pre prírodu“, „Rozmohl se nám tady takový nešvár“ alebo „Veď si vravel, že v 2014 už v politike nebudeš“, čo je narážka na slová predsedu vlády Roberta Fica (Smer), ktorý to v minulosti tvrdil.

Moderátorka štvrtkového zhromaždenia herečka Kristína Tormová v úvode skonštatovala, že účasť v hlavnom meste je vysoká a ľudí neodrazili nízke teploty, lebo „ich mrazí z niečoho úplne iného“.

Ako prvý rečník vystúpil Marián Čaučík, podpredseda KDH. Skonštatoval, že Robertovi Ficovi záleží len na „jeho blízkych ľuďoch, ktorých potrebuje, aby vládol“. Poslanec vyjadril nádej, že Slovensko raz bude mať prezidenta, premiéra aj šéfa parlamentu, ktorým „bude záležať na všetkých ľuďoch“. Dav hlasno skandoval „Korčok“.

Čaučík uviedol, že zmeny Trestného zákona a zníženie trestov by mali horší dosah na spoločnosť ako Mečiarove amnestie. Poďakoval sa davu za účasť.

Ivan Korčok na proteste 11. januára 2024 na Námestí SNP v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ako ďalšia vystúpila manželka policajta Ladislava Koteka z policajnej inšpekcie – Jarmila Koteková. „Policajti sa nemôžu verejne vyjadrovať, nemôžu protestovať a dnes už nemôžu ani vyšetrovať. Zato vládni predstavitelia ich môžu verejne očierňovať a špiniť mená ich detí a ich manželiek, skonštatovala. Dav kričal „hanba, do basy“.

Koteková povedala, že čestných policajtov prevelil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a jeho funkcionári na nižšie postavené okresné úrady, a tí preto zvažujú koniec v radoch polície. „To, že našich manželov prevelili na tieto základné útvary nie je preto, že si svoju prácu robili zle, ale preto, že si ju robili veľmi dobre,“ skonštatovala s dôvetkom, že rozkladali aj mafiánske skupiny a tou poslednou bol podľa nej „Smerohlas“.

Zdôraznila, že súčasná vláda ide zrušiť NAKA a znížiť trestné sadzby, takže bežní ľudia sa možno nikdy „nedočkajú spravodlivosti“.

Pellegrini bude prezident mafiánov, povedal Gröhling

Podpredseda SaS Branislav Gröhling skonštatoval, že Robert Fico „sa bojí ulice a teraz je zalezený niekde vo svojom byte pod Slavínom, na ktorý si nemohol ani poctivo zarobiť“. Vytkol ministrovi vnútra, že chce zrušiť NAKA, čím odkazujú všetkým vagabundom, že môžu beztrestne páchať zločiny, lebo ich za to nikto nebude stíhať.

„Robert Fico je hrobárom demokracie a robí z nás mafiánsky štát, kde sa budeme báť ísť na ulicu, nechať prázdny byt, keď pôjdete na dovolenku, alebo nechať zaparkované auto na ceste,“ skonštatoval politik.

Dodal, že okrem toho, že zúčastnení musia zabrániť zmene Trestného zákona a rušeniu ÚŠP, nemôžu ani dovoliť, aby sa prezidentom stal Peter Pellegrini (Hlas). „Ich ľudia v Leopoldove sa už nevedia dočkať. Pellegrini bude prezidentom mafiánov,“ povedal Gröhling a poďakoval sa prezidentke Zuzane Čaputovej. Dav kričal „ďakujeme“.

Branislav Gröhling. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Šimečka: Slovensko si nenecháme uniesť niekam za Ural

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka povedal, že Fico ničí „životy čestných ľudí a dáva slobodu korupčníkom a podvodníkom“. Premiér sa podľa neho „prerátal“, ak si myslel, že po sviatkoch ľudia už na námestia neprídu. „Podceňujete túžbu ľudí po slobode. Myslíte si, že vládnutie je ako to vaše putinovské video, kde len rozdávate rozkazy, ale my si nenecháme Slovensko uniesť niekam za Ural,“ vyhlásil Šimečka.

Povedal, že práca politikov prináša ovocie a poďakoval sa zúčastneným. Zdôraznil, že ich sila je v „jednote a spolupráci“.

„Ani naše tri strany sa v niečom nezhodnú a je to tak správne, ale pokiaľ ide o demokraciu, nájdeme spoločnú reč, lebo máme radi slobodu a spravodlivosť. V tom je naša sila, že spoločne a slušne odkážeme Ficovej vláde, že Slovensko im nepatrí. Zapamätajme si túto jednotu, ešte dlho ju budeme potrebovať a čerpať z nej,“ zdôraznil šéf progresívcov.

Dodal, že koalícia „nemôže mať všetko“, teda aj post prezidenta, premiéra, predsedu parlamentu či Ústavný súd. „Strany vládnej koalície dostali vo voľbách iba 47 percent, čo je skoro najmenej od vzniku samostatného Slovenska. Akým právom chcú ovládnuť celú krajinu? Kde berú tú drzosť?“ opýtal sa Šimečka s dôvetkom, že Slovensko „potrebuje rovnováhu moci“.

Michal Šimečka. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Krátko po 19. hodine zaznela slovenská hymna a dav sa začal pokojne rozpúšťať.

Na trenčianskom Štúrovom námestí bolo vo štvrtok niekoľko stoviek ľudí. Jedným z najväčších prekvapení na trenčianskom proteste mohol byť výstup Miloša Radosu, ktorý v stredu rezignoval na funkciu predsedu predstavenstva klubu Dukla Trenčín.

Na proteste v Žiline sa zúčastnil aj predseda SaS Richard Sulík.

Na Námestie SNP v srdci Slovenska zas prišlo v novom roku ešte viac demonštrujúcich než na protesty pred Vianocami.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok