Rekordný počet mláďat a takmer štvrť milióna návštevníkov. V zoo bilancovali rok

KOŠICE – Toľko mláďat v jednom roku v košickej zoo ešte nevítali. Navyše sú medzi nimi jedince nanajvýš vzácnych druhov. Skončilo sa 35-ročné čakanie na potomstvo výra. Košický Štandard tiež zisťoval, ako sa momentálne darí Linde zo stromu a ktoré druhy sú na chov najchúlostivejšie. Neobišli sme ani zaujímavé adopcie.

Výry skalné v Košiciach V Košiciach sa po 35 rokoch vyliahli výry. Foto: Patrik Pastorek/Zoo Košice

Zoo Košice hodnotí rok 2023 z pohľadu návštevnosti ako úspešný. Jej bránami prešlo 244-tisíc návštevníkov, čo je tretia najlepšia návštevnosť v jej histórii, uviedlo zariadenie. Z hostí bolo takmer 35 percent zahraničných turistov. Kým v roku 2022 bolo najviac návštevníkov z Maďarska, v poslednom roku podľa vyjadrenia zoo už bolo viac Ukrajincov, Čechov, Poliakov, no aj Nemcov a po anglicky, španielsky i taliansky  hovoriacich návštevníkov.

Mláďatá prepisovali historické tabuľky, na výry čakali 35 rokov

„Zoologická záhrada je veľký magnet pre rodiny s deťmi, a tiež pre organizované skupiny vrátane školských výletov,“ skonštatovala zoo. Výnimočne dobrý rok mal chovateľský úsek. „Dovedna nám pribudlo 219 mláďat, čo je historicky najviac. Spomenúť môžem napríklad dve mláďatá ohrozených byvolcov bieločelých, dva pakone modré či niekoľko druhov spevavcov,“ povedal hlavný zoológ Patrik Pastorek.

Ohrozený byvolec bieločelý. Foto: Zoo Košice

Zdôraznil tiež chovateľské úspechy vtáčieho úseku. „Po štyroch rokoch sa vyliahol žeriav stepný, prvýkrát prišli výry skalné, opakovane plameniaky a bažanty pestré, ktoré už od roku 2009 vo voľnej prírode nikto nevidel. Mimoriadnu radosť sme mali z odchovu lori Forstenovho, ohrozeného papagája z indonézskeho ostrova Sumbawa,“ doplnil P. Pastorek.

Top boli tučniaky

Za chovateľský úspech roku 2023 v zoo považujú doteraz najväčší počet mláďat tučniakov; pribudlo ich deväť. V závere roka potešili prírastky austrálskych vačkovcov, kengúr červenokrkých. Pri tomto druhu došlo k celkovej zmene chovu. Zoo sa podelila so správou, že zostavila skupinu z troch samíc – dve prišli z Helsínk, tretia z pražskej zoo. Chovný samec sa narodil v Košiciach a v priebehu roku 2023 sa stal trojnásobným otcom.

Za najväčší úspech považujú košickí chovatelia deväť malých tučniakov. Foto: Patrik Pastorek/Zoo Košice

„K obmene sme pristúpili aj v stáde mimoriadne vzácnych zebier bezhrivých. Dnes máme jedného samca a štyri samice, ktoré sme doviezli z rôznych európskych zoo,“ povedal P. Pastorek. Pribudli takisto štyri medvieďatá zachránené Záchrannou stanicou a Ekocentrom Zázrivá.

Linda už má svoj kútik

Jedno z nich je medvieďa Linda so smutne krutým osudom, ktorá útočisko pred stresom hľadala vysoko na strome, čo neušlo pozornosti médií. Ako sa jej darí v týchto dňoch? „Linda sa postupne udomácňuje. Už si našla miesto aj vo vnútri chovného zariadenia, kde trávi čas spolu s ostatnými mláďatami,“ uviedla pre Košický Štandard vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu Zoo Košice Eva Malešová.

Pakôň modrý Foto: Zoo Košice

V uplynulom roku zoo pokračovala vo výstavbe nových chovných zariadení pre domáce plemená zvieratá v tzv. primátorských výbehoch. „Úplne nový pavilón dostal pár juhoamerických malých mačiek Margaj. Stavebné úpravy si vyžiadal takisto havarijný stav potoka Hrubša, ktorý zničila veľká voda po búrke,“ priblížila zoo.

Niektorí chovanci potrebujú ovocie bez železa a presné dávky

Ktorí chovanci Zoo Košice si vyžadujú najväčšiu chovateľskú zručnosť? „Každé zviera je iné a citlivé na niečo iné, tomu musíme podriadiť aj starostlivosť oň vrátane chovných podmienok. Mimoriadne náročné na chov sú napríklad niektoré druhy vtákov ako zobákorožce, tukany, lori a tučniaky,“ informovala E. Malešová.

Na Nový rok 2024 prišlo na svet mláďa kozy kamerunskej. Foto: FB Zoo Košice

„Dôležité sú kŕmne dávky, a najmä ich zloženie. Zobákorožce a tukany nesmú mať ovocie bohaté na železo, keďže ich organizmus to nedokáže spracovať a ukladá ho v pečeni. Pre tieto druhy zvierat by to postupne skončilo fatálne. Napríklad tučniaky kŕmime sleďmi veľkosti 10 – 15 cm.  Tulene živíme sleďmi, ktoré majú 200 g (25 – 27 cm),“ pridala zaujímavosti.

Nový rok sa začal africkým novorodencom

Realizovať sa tu môžu aj milovníci botaniky, veď odborníci identifikovali na území zoo takmer 600 druhov rastlín. V uplynulom roku bola ako zvyčajne možnosť adoptovať si chovanca. Starosta mestskej časti Košíc Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát a prednostka úradu Beáta Zemková si adoptovali páva korunkatého, zamestnanci tejto mestskej časti zas kenguru červenokrkú a poslanci so starostom ponyho shetlandského. Muflóna si adoptovala rodina z Prahy, Psychosociálne centrum z Košíc zas lemura kata.

Florbalový klub Surikaty si osvojil, ako inak, párik surikát vlnkavých a Aktivačné centrum košického úradu práce muflóna. Útvar hlavného kontrolóra mesta Košice si adoptoval manula. Prvé mláďa roku 2024 je kozička kamerunská, ktorá svetlo sveta uzrela presne na Nový rok. Tento druh chová košická zoo prakticky od svojho vzniku.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok