Vrah, ktorý utopil kamaráta, uzavrel dohodu s prokurátorom

ŠTRBSKÉ PLESO/NITRA/PREŠOV – Vlani v lete otriasla verejnosťou správa o nezmyselnej smrti 40-ročného muža z obce Janíkovce v okrese Nitra. Toho mal po opileckej hádke utopiť vo vodách Štrbského plesa jeho kamarát. Vrah, ktorý pochádza z mesta pod Zoborom, už pozná svoj trest.

Anton utopil kamaráta Nitran Anton po vytriezvení ľutoval, čo urobil, ale bolo už neskoro. Fotokoláž: Archív Daniela Pirschelová/Archív fcb Polícia SR Prešovský kraj

Nitran sa priznal k svojmu skutku a napokon pristúpil na dohodu s prešovským krajským prokurátorom o vine a treste, ktorú na verejnom zasadnutí schválil Okresný súd v Prešove a vyhlásil rozsudok. „Uznal nim obvineného za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy, za čo mu uložil pri existencii poľahčujúcej okolnosti trest odňatia slobody v trvaní 14 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia,“ uviedla pre Prešovský Štandard hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Spresnila, že súd obvinenému uložil ochranný dohľad v trvaní 3 rokov a povinnosť nahradiť škodu vo výške 1 883,50 eura. V ostatnom súd odkázal poškodených s uplatnením nároku na náhradu škody na civilný proces. Rozsudok vyhlásením nadobudol právoplatnosť.

K tragickej udalosti došlo 19. júla 2023 podvečer vo Vysokých Tatrách v osade Štrbské Pleso. Na brehu rovnomenného tatranského jazera medzi dvojicou mužov zo sociálne slabšieho prostredia, Antonom M. (40) z Nitry a Jurajom. B. (48) z obce Janíkovce, došlo kvôli cigaretám k roztržke. „Tragédii predchádzala hádka, ktorá sa skončila tým, že obvinený sotil kamaráta do vôd Štrbského plesa, zatlačil mu hlavu pod vodu a držal ho tak dovtedy, kým neprestal javiť známky života,“ informoval krátko po tragickej udalosti vtedajší prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Vinník Anton neskôr po vytriezvení ľutoval, čo spravil svojmu kamarátovi Jurajovi, s ktorým obaja žili túlavým spôsobom života. Obvinený bol z obzvlášť závažného zločinu vraždy a hrozil mu trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov. Výsledný verdikt súdu bol napokon „priaznivejší“, dokonca o jeden rok nižší, než je dolná hranica trestnej sadzby.


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok