Pokračuje veľký výrub na Štúrovej, výsadba v meste odráža aj zmeny klímy

KOŠICE – Správa mestskej zelene v Košiciach priniesla zábery z veľkého výrubu na Štúrovej ulici. Na území mesta by ako náhradu za odstránené kusy mali vysadiť 72 nových stromov. Ako reakciu na zmeny klímy skúšajú tiež nové druhy drevín. Celkovo najviac stromov pribudne v Mestskom parku.

Výrub na Štúrovej ulici v Košiciach Stromy na Štúrovej ulici poškodili i stavebné práce. Foto: SMsZ v Košiciach

Výrub kvôli nepriazni počasia museli na niekoľko dní prerušiť. Po zrezaní 24 drevín na Štúrovej ulici vysadia na území Košíc 72 nových. Informovala o tom Správa mestskej zelene (SMsZ) na sociálnej sieti. Podľa jej informácií sú stromy veľmi poškodené, napadnuté imelom, hubovými drevokaznými chorobami a podkôrnymi škodcami. Niektoré navyše stoja v ochrannom pásme trakčného vedenia električkovej trate a pozemnej komunikácie.

Výsadba naráža na stavby a siete

„Dôvodom výrubu je ich zhoršený biologický stav spojený so zníženou vitalitou a potenciálnou zníženou stabilitou drevín, čo môže ohrozovať zdravie a majetok,“ priblížila SMsZ v Košiciach. Na základe rozhodnutia okresného úradu vysadia ako náhradu 72 líp, jaseňov, čerešní a javorov. Na Štúrovej ulici pôjde o desať stromov. Výsadba tu podľa referenta pre styk s verejnosťou SMsZ v Košiciach Mareka Lukáča nie je v niektorých prípadoch možná. „Dôvodom sú vysoká miera zastavanosti a inžinierske siete, ktoré majú zo zákona ochranné pásmo,“ uviedol.

Stromy boli podľa SMsZ hrozbou pre ľudí i majetok. Foto: SMSZ v Košiciach

Pre nepriazeň počasia odstraňovanie drevín pokračuje tento týždeň. „Stromy na Štúrovej ulici, ktorých sa výrub týka, sú prevažne dospelé,“ informoval Košický Štandard Marek Lukáč. „Mohli byť vysadené približne pred 50 až 60 rokmi, ale ide len o odhad na základe obvodov kmeňa. Pod ich zdravotný stav sa vo veľkej miere podpísali aj stavebné práce, ktoré na Štúrovej ulici v minulosti prebiehali.“ Napriek zdravotným  a bezpečnostným rezom sa ich vitalita a zdravotný stav nezvratne zhoršovali.

Najviac si polepší Mestský park

Podľa M. Lukáča vyrúbavané stromy sú najmä javor horský, orech kráľovský, lipa malolistá, hrab obyčajný, slivka čerešňoplodá a z ihličnatých smrek pichľavý, ľudovo nazývaný strieborná jedlička, ktorého pôvodnou domovinou sú Skalnaté hory v USA. Ako náhradu vysadí Správa mestskej zelene v meste 72 stromov. „Z toho na Štúrovej ulici desať, v Mestskom parku tridsaťsedem, na Staničnom námestí päť, na uliciach Lomená, Stromová a Bellova štrnásť a v lokalite Masarykova – Alvinczyho – Hutnícka to bude šesť stromov.“

Košice majú aj atypické dreviny, ich výsadbou reagujú na klímu. Foto: SMsZ v Košiciach

„Naša stratégia je pri starších, vzácnych stromoch pristupovať k odstráneniu až v nevyhnutnom prípade. Predchádzajú tomu analýza stavu a kvality stromu a návrh stabilizačných opatrení v podobe zdravotných a bezpečnostných rezov, aby takýto strom mohol plniť svoju funkciu naďalej, až kým je to možné,“ priblížil Marek Lukáč.

K netradičným patria ginko biloba, na Hlavnej zas rastie orechovec

Pri drevinách košickej zelene ide prevažne o domáce druhy: javory, lipy, duby, jasene a podobne. „Avšak vzhľadom na klimatické zmeny, vyššiu teplotu v mestách a nevyvážený prísun zrážok sprevádzaný dlhším obdobím sucha a striedaný intenzívnymi dažďami nás núti prinášať nové druhy a kultivary drevín, ktoré sa lepšie dokážu vysporiadať so zmenou,“ vysvetlil referent pre styk s verejnosťou.

„Z menej obvyklých môžeme spomenúť napríklad ginkgo bilobu v parku Komenského, metasekvoju čínsku v parku Anička a v súčasnosti už častejšie vysádzaný platan javorolistý. Na Hlavnej ulici evidujeme nie bežný strom v našich výsadbách, orechovec jaseňolistý. V nových výsadbách sa častejšie vyskytujú ľaliovník tulipánokvetý či lieska turecká,“ vymenoval Marek Lukáč.

Foto: Správa mestskej zelene v Košiciach


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok