V Košiciach finišujú s novým územným plánom. O rok by mohol byť schválený

KOŠICE – Útvar hlavného architekta spolu s tímom spolupracovníkov intenzívne pracuje na finalizovaní nového územného plánu mesta Košice. Hoci proces jeho tvorby sa začal ešte v roku 2014 a trval do roku 2020, tesne pred dokončením sa práce zastavili. Nový projekt Plán pre Košice sa následne rozbehol o dva roky neskôr, po príchode nového šéfa architektov Petra Kroppa.

Košice - územný plán Spracovateľský tím sa blíži do finále s návrhom územného plánu mesta Košice. Radí sa aj s verejnosťou. Fotokoláž: Marek Zeleňák/Daniela Pirschelová

Košický hlavný architekt krátko po nástupe (2021) netajil, že práve realizácia územného plánu (ÚP) bude jeho prvoradá úloha. Ako sa to darí, prezentoval v utorok jeho spracovateľský tím s tým, že verejnosti ho plánujú predstaviť už o niekoľko mesiacov a na schválenie do mestského zastupiteľstva by sa mohol dostať v roku 2025.

„Momentálne sme ešte len v etape návrhu územného plánu, nadväzujeme na koncept, ktorý bol v dvoch variantoch prerokovaný ešte v roku 2018, ale aj na platný územný plán, ktorý sa priebežne aktualizoval. Snažíme sa teraz zakomponovať do neho všetky pripomienky i nové informácie, ktoré sme za tie roky získali. Nový územný plán by mal komplexne riešiť výstavbu a rozvoj Košíc a ich mestských častí pre ďalších takmer dvadsať rokov,“ informoval médiá vedúci projektu Útvaru hlavného architekta mesta Košice Martin Jerguš. Dodal, že dokončenie návrhu je reálne v II. štvrťroku tohto roku.

„Nasledovať bude verejné prerokovanie, ktoré môže trvať tri až štyri mesiace. Schválené pripomienky budú zahrnuté do návrhu. Ten následne predložíme na kontrolu okresnému úradu. Ak všetko pôjde podľa plánu, budúci rok (2025) ho posunieme mestskému parlamentu,“ prízvukuje vedúci projektu ÚHA s dôvetkom, že územný plán mesta sa vyhlási všeobecne záväzným nariadením.

Jerguš vysvetlil, že hlavný rozdiel medzi novým a starým územným plánom je v tom, že aktuálna verzia by mala byť priaznivejšia pre obyvateľov a užívateľov. Dokážu sa v ňom lepšie zorientovať, čo im pomôže získať rýchlejšie informácie napríklad o tom, čo sa na konkrétnom území môže vybudovať, a čo nie.

Snahou kompetentných na čele s hlavným košickým architektom Petrom Kroppom je obmedziť suburbanizáciu mesta. „Mesto Košice sa za predchádzajúce desiatky rokov rozvíjalo najmä okolo centra mesta a rozširovalo svoje okrajové časti. To však prinieslo so sebou negatíva v podobe dopravy, investícií do inžinierskych sietí a ďalšie, čo s tým súvisí. Je potrebné využívať transformačné rozvojové plochy vo vnútri mesta,“ prízvukuje Petr Kropp s tým, že poukázal na zámer, ktorý sa síce spomínal aj v minulosti, ale k jeho realizácii nedošlo.

„Územie vedľa rieky Hornád, ktoré má potenciál byť novým mestským centrom, toto je budúcnosť mesta, nie v satelitoch, ako to bolo v minulosti,“ zdôraznil s tým, že problémom Košíc je aj nevyhovujúce a nedostatočné prepojenie medzi východnou a západnou časťou mesta s prekonaním bariéry, ktorou je železničná trať. Spracovateľský tím priznáva, že v novom územnom pláne sa stretáva mnoho záujmov a oni ich na jednotlivých územiach mesta musia zosúladiť, hoci nie vždy sa to podarí.

Na návrhu územného plánu mesta Košice pracuje odborný kolektív, ktorému sa podarilo zdigitalizovať koncept a pripomienky do jednotného geografického informačného systému. Ten vďaka prehľadnosti umožní užívateľovi vyhľadávať prepojené informácie a pracovať s územným plánom s oveľa väčšou presnosťou. Zaujímavosťou je, že pri práci na návrhu nového ÚP získali odborníci aj podrobnejšie informácie o demografii, koľko ľudí žije v meste, ale aj to, koľko osôb sa presúva za prácou do Košíc z jednotlivých mestských častí alebo z okolitých obcí.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok