Kandidačnú listinu PS do eurovolieb povedie Ľudovít Ódor. Ťažko sa mu pozerá, ako súčasná vláda unáša Slovensko

Kandidačnú listinu Progresívneho Slovenska do tohtoročných eurovolieb povedie bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor. Informoval o tom predseda hnutia a podpredseda parlamentu Michal Šimečka.

Ódor Ľudovít Ódor. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ľudovít Ódor uviedol, že si váži dôveru ľudí, ktorú mal ako predseda vlády, a ako líder európskej kandidátky PS chce ľuďom ponúknuť svoje odborné a politické skúsenosti. Ako povedal, neplánoval tu dnes stáť, no ťažko sa mu pozerá na to, ako súčasná vláda unáša Slovensko.

„Keď som skončil ako premiér vlády odborníkov, nezdalo sa mi, že najväčším problémom Slovenska je, že tresty pre mafiánov a korupciu sú príliš vysoké. Agresívny hranatý valec ničí všetko, čo mu príde do cesty. Naivne som si myslel, že absolútnou prioritou by mali byť: budúca generácia, zdravotníctvo, verejné financie alebo sociálne slabšie skupiny. Nehovoriac o spôsobe vládnutia. Čím väčší lotor alebo diletant, tým má teraz väčšie šance na riadiacu funkciu v štáte,” uviedol Ódor.

Šimečka si váži, že Ódor jeho ponuku prijal a stal sa súčasťou zápasu o budúcnosť Slovenska. Ďalšie mená kandidátky do eurovolieb plánuje oznámiť neskôr na samostatnej tlačovej konferencii. „V tejto chvíli môžem potvrdiť, že jej súčasťou a na popredných miestach budú aj naši súčasní europoslanci, teda Martin Hojsík a Michal Wiezik,“ dodal Šimečka.

„Potrebujeme, aby zo Slovenska znel aj v Európskej únii znel silný hlas demokracie, právneho štátu, zahraničnopolitického kompasu a, samozrejme, odbornosť. A preto som veľmi rád, že sa k našej misii pridáva výrazná osobnosť politiky a slovenského verejného priestoru, bývalý premiér a bývalý vicepremiér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor,“ povedal šéf PS.

Ódor sa stane aj súčasťou širšieho a dlhodobého politického projektu PS. Bude pôsobiť ako predseda správnej rady progresívneho inštitútu, kde sa bude podieľať na tvorbe programu strany.

O miesto v europarlamente sa plánuje uchádzať aj Blaha, Danko či Sulík

Vládnuci Smer avizoval, že chce do Bruselu poslať svojho podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu. „Európsky parlament sa na teba, Ľuboš, určite teší,“ oznámil na straníckom sneme 17. novembra šéf strany a premiér Robert Fico. Okrem Blahu by sa na kandidátnej listine Smeru mala určite po piatykrát objaviť aj súčasná europoslankyňa Monika Beňová.

SNS plánuje do eurovolieb viesť šéf národniarov Andrej Danko. Strana sa už dvakrát do Európskeho parlamentu nedostala a tretíkrát si to podľa lídra strany nemôže dovoliť. „Potrebujeme mať zástupcu SNS v Bruseli. Potiahnem kandidátku aj spolu s tými, ktorí sú v poslaneckom klube. Potom sa rozhodnem, čo so získaným mandátom,“ povedal Danko v novembri.

Hoci opozičné KDH ešte oficiálne nepotvrdilo, kto bude do eurovolieb viesť ich kandidačnú listinu, ako kandidátov plánovalo pôvodne postaviť súčasných europoslancov za stranu Miriam Lexmann a Ivana Štefanca.

Po tom, ako Štefanec proti rozhodnutiu strany svojím hlasom podporil rezolúciu namierenú proti krokom novej slovenskej vlády, ktorú do europarlamentu predložili okrem iných slovenskí europoslanci Vladimír Bilčík a Peter Pollák, sa však KDH rozhodlo prehodnotiť svoje stanovisko.

Kresťanskí demokrati sa totiž dohodli, že ich europoslanci nebudú podporovať schválenie rezolúcie, pretože Európska únia by nemala zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska. Napriek tomu zahlasoval Štefanec za rezolúciu.

Šéf strany Milan Majerský priznal, že orgány KDH budú musieť hlasovanie europoslanca v rozpore s odporúčaním strany riešiť.

Kandidačnú listinu SaS do eurovolieb by mal viesť Richard Sulík, nie však už v pozícii predsedu strany. Pripomeňme, že Sulík sa na marcovom sneme strany už nebude uchádzať o funkciu predsedu SaS, liberáli si preto zvolia nového predsedu.

Sulík avizoval, že na marcovom sneme strany podporí za nového predsedu Mariána Viskupiča. Má však ambíciu zastávať post čestného predsedu strany a v prípade úspechu v eurovoľbách sa do domácej politiky výraznejšie zapojiť až pred parlamentnými voľbami.

V rámci SaS už ohlásil o kandidatúru na šéfa strany poslanec Branislav Gröhling, uvažujú o nej poslankyne Vladimíra Marcinková, Jana Bittó Cigániková či Mária Kolíková.

Uhrík volá po spoločných národných kandidátoch

Šéf hnutia Republika Milan Uhrík sa vyjadril, že „je potrebné, aby Slovensko v Európskom parlamente zastupovali vlastenci, a nie bruselskí pritakavači“. Na rokovania o spoločnom postupe do eurovolieb preto pozval SNS, ale i menšie národné strany či jednotlivcov, ktorí majú ambíciu kandidovať do europarlamentu.

Uhrík zdôraznil, že sa netreba trieštiť na detailoch a historických krivdách a apeloval na spoločný postup do eurovolieb. „Nech si voliči vyberú svojich obľúbených kandidátov z jednej kandidátky a nech tie hlasy opäť zbytočne neprepadnú,“ vyzval.

Poznamenal, že jeho hnutie sa poučilo z minulého vývoja, keď vo voľbách prepadávali hlasy raz jedného a raz druhého konzervatívno-vlasteneckého subjektu.

„Progresívci, liberáli a tí takzvaní kresťanskí demokrati Slovensko permanentne zrádzajú,“ tvrdí Uhrík a veriť sa podľa neho nedá ani sociálnym demokratom, ktorí robia dvojtvárnu politiku.

(luc, tasr, sita)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac