Ruskú ropnú rafinériu Lukoil zachvátil požiar. Údajne ho spôsobili ukrajinské drony

V ropnej rafinérii Lukoil vo Volgogradskej oblasti na juhozápade Ruska vypukol v noci na sobotu požiar. Príčinou bol údajne ukrajinský dronový útok, uviedol gubernátor oblasti Andrej Bočarov.

lukoil, požiar, hasič Hasič počas hasenia požiaru rafinérie. Foto: X/PS01

„Vo volgogradskej rafinérii vypukol požiar, keď tam spadol jeden z dronov,“ uviedol Bočarov.

V dôsledku pádu dronu na území najväčšieho výrobcu ropných produktov v Južnom federálnom okruhu Ruskej federácie nastal výbuch. Miestni obyvatelia pre médium V1 uviedli, že začuli až dve explózie.

Požiar sa rozšíril na 300 metrov štvorcových, na mieste ho niekoľko hodín hasili príslušné zložky. Bočarov uviedol, že hasičom sa nadránom podarilo plamene dostať pod kontrolu a nikto neutrpel zranenia. Zasiahnutá rafinéria sa nachádza južne od mesta Volgograd.

Agentúra Unian spresnila, že na rafinériu nezaútočili armádne bezpilotné lietadlá, ale drony ukrajinskej tajnej služby SBU. Dva drony zasiahli primárne zariadenie na rafináciu ropy, bez ktorých by závod stratil významnú časť svojej výrobnej kapacity.

Ruské médiá neskôr informovali, že výrobný proces v rafinérii nebol narušený.

Závod Lukoil-Volgogradnaftoperobka, ktorý v noci čelil dronovému útoku, patrí podľa dostupných informácií k najväčším rafinériám v Rusku. Jeho výrobná kapacita predstavuje 14,8 miliónov ton. Od roku 1993 je plne dcérskou spoločnosťou Lukoil.

Ruské ozbrojené sily informovali, že protivzdušná obrana počas noci zostrelila alebo zneškodnila štyri drony v Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, dva vo Volgogradskej oblasti a jeden v okolí mesta Rostov na Done. Ukrajina zase podľa agentúry AFP zostrelila v noci deväť zo 14 útočiacich ruských dronov.

(luc, tasr, afp, unian, tass)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac