Európska komisia poslala Slovensku dva listy, vláda ohrozuje miliardy eur z eurofondov, tvrdí PS

Európska komisia poslala Slovensku dva listy, vláda ohrozuje miliardy eur z eurofondov, tvrdí PS. Eurokomisár pre spravodlivosť mal žiadať zastavenie schvaľovania novely, tvrdí Hojsík.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders mal podľa europoslanca Martina Hojsíka (PS) zaslať list 8. februára, v deň schvaľovania novely Trestného zákona. Mal v ňom žiadať zastavenie schvaľovania novely v skrátenom legislatívnom konaní. Hojsík zároveň upozornil na to, že Európska Komisia (EK) neidentifikovala podobnosť so zákonom v Rakúsku alebo v Česku, na ktoré sa vláda premiéra Roberta Fica (Smer) odvoláva. Predtým mala komisia zaslať list vláde 24. januára.

Pozmeňujúce návrhy poslanca Tibora Gašpara (Smer) podľa Hojsíka reagovali na výhrady EK len čiastočne. Michal Šimečka vyzval ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer), aby komunikáciu medzi Slovenskom a EK zverejnil a prevzal politickú zodpovednosť za ignorovanie výhrad Komisie.

Šimečka sa vyjadril, že novela Trestného zákona ohrozila príjamnie eurofondov pre Slovensko. Minulý týždeň informovalo PS o tom, že EK pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o viac ako 900 miliónov eur, o ktoré môže krajina prísť.

Viac o téme sa môžete dočítať v texte Jaroslava Danišku:

Mohlo by vás zaujímať

(tasr)