Pedagóg, ktorý postrelil kadetku je vinný. Trest je podľa otca Michaely veľmi mierny

BRATISLAVA/POVÁŽSKA BYSTRICA - Mestský súd Bratislava I rozhodoval dnes predpoludním vo veci postrelenia kadetky Michaely počas krúžkovej činnosti na polygóne v areáli Akadémie policajného zboru. Pred sudcu sa postavil bývalý pedagóg Vladimír Šeparnev, ktorý čelil obvineniu z prečinu ublíženia na zdraví. Verdikt súdu bol napokon pre poškodenú a jej rodinu veľmi nemilým prekvapením.

Šeparnev a Miška Michela sa dnes po roku prvýkrát stretla s bývalým pedagógom Šeparnevom. Jeho snahu o rozhovor odmietla. Fotokoláž: Tasr

Obvinený hneď v úvode pojednávania priznal vinu s tým, že každý inštruktor je zodpovedný za to, čo sa deje na cvičisku. Prvostupňový súd jeho vyhlásenie prijal a v danej veci rozhodol. „Obvineného V. Š. uznal vinným z prečinu ublíženia na zdraví a odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní 3 rokov  s podmienečným odkladom výkonu na skúšobnú dobu 4 roky s probačným dohľadom nad správaním obžalovaného počas nej.“ uviedol pre Bratislavský Štandard hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Spresnil, že súd mu zároveň uložil obmedzenia, spočívajúce v zákaze vykonávania funkcie alebo povolania, pri ktorých dochádza k držbe zbrane a k manipulácií s ňou. Obvineného zaviazal k náhrade škody poškodenej v sume 48 640 Eur, poškodenému MV SR v sume 5 662,96 Eur, poškodenej poisťovni Dôvera v sume 28 284,90 Eur. Poškodenú odkázal súd so zvyškom svojho nároku na náhradu škody v civilnom procese,“ dodal hovorca. Rozsudok nie je právoplatný, keďže prokurátor podal odvolanie, o ktorom po doručení veci bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

Obžaloba kladie inštruktorovi za vinu, že rodák z Moskvy Vladimír Š. zaradil do streleckého výcviku na policajnej akadémii takzvanú streľbu na telo. V rámci toho na študentku zámerne namieril a vystrelil bez toho, aby si overil, či v zbrani nemá ostré náboje. „Keby bol k veci pristupoval zodpovedne, mohol tomu zabrániť,“ prízvukoval. Zároveň zdôraznil, že výsledkom konania obžalovaného je ochrnutie dolnej časti tela poškodenej. Uviedol, že z uvedených dôvodov by bol pre obžalovaného primeraný nepodmienečný trest odňatia slobody. Obhajoba však namietala, že pri podobných incidentoch z minulosti bol obžalovaným uložený výlučne podmienečný trest.

Bývalá policajná kadetka Michaela Hozáková spolu s rodičmi Igorom a Jaroslavou sa stretli dnes v pojednávacej sieni Mestského súdu Bratislava I tvarou v tvár s mužom, ktorý zmrzačil na celý život mladú talentovanú športovkyňu a nadanú študentku. Obžalovaný Šeparnev pôvodne uvažoval o uzavretí dohody o vine a treste. Hozákovci však boli jednoznačne proti tomu, keďže tragický moment negatívne ovplyvnil život nielen dievčaťa, ktoré skončilo na vozíku, ale aj celej rodiny.

Hozákovci netajili, že dnešný rozsudok ich šokoval. „Sme radi, že prokurátor sa na mieste odvolal, je to nehorázne, že má obísť len s takýmto miernym trestom,“ neskrýval Igor nespokojnosť. Spomenul, že dcéra sa od tragickej udalosti prvýkrát ocitla v blízkosti bývalého pedagóga. „Nebolo to pre nikoho z nás jednoduché, ale dcérka to napokon dala. Boli tam nejaké pokusy z jeho strany rozprávať sa Miškou, ale ona to odmietla. Niet o čom. Jeho ospravedlnenia a ľútosť neprijímame berieme ich len ako divadielko pred očami verejnosti. Dobre to zhrnul vo svojej záverečnej reči prokurátor, keď mu povedal, že len napísať jeden list nestačí, keď počas jedného roka od udalosti sa nezaujímal o to, ako sa má naša dcéra a ani jej nijako finančne nepomohol,“ povedal na záver otec Igor Hozák.

Michaela pri cvičení na liečebno-rehabilitačnom pobyte v Piešťanoch. Foto: archív rodiny Hozákovcov/Štandard

Michaela napriek mimoriadnej opatere rodičov, lekárskej starostlivosti a mnohým operáciám, trpí neutíchajúcimi bolesťami. Namiesto pokračovania v štúdiu, ktoré ju napĺňalo, nedávno ho definitívne ukončila následne na to bola vyradená z radov polície. Od marca bude poberateľkou invalidného dôchodku.

(pirsch, vač)


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok