Péter Szijjártó v Iráne vyjadril obavy z konfliktu na Blízkom východe

Péter Szijjártó v Iráne vyjadril obavy z konfliktu na Blízkom východe. Na stretnutí s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom, povedal, že Maďarsko nechce, aby sa útok podobný izraelskému teroristickému útoku zo 7. októbra zopakoval kdekoľvek na svete a proti komukoľvek.

„Ak sa do konfliktu zapojí čo i len jeden štát, nezastaví sa to na hranici danej krajiny, môže vypuknúť minimálne regionálna vojna a na ďalšie dôsledky už nechcem ani pomyslieť,“ povedal Szijjártó.

Svet podľa jeho slov dnes čelí vážnym bezpečnostným krízam, z ktorých viaceré aspekty vnímajú Maďarsko a Irán odlišne, ale samotné vyjednávanie slúži na to, aby dalo šancu zabrániť rozvoju ešte kritickejšej situácie.

K iránskej jadrovej dohode poznamenal, že Maďarsko má záujem zlepšiť globálnu bezpečnostnú situáciu a k tomu by mohla prispieť plná implementácia dohody. Preto ubezpečil o svojej podpore príslušné úsilie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Minister uviedol, že stretnutie bolo možné vďaka vzájomnému rešpektu medzi oboma krajinami, takže si svoje postoje môžu vymieňať, aj keď si iránska vláda uvedomuje, že Izrael je strategickým partnerom Maďarska.

(mti, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac