Joe Biden sa vo štvrtok stretol s vdovou po Alexejovi Navaľnom

Joe Biden sa vo štvrtok stretol s vdovou po Alexejovi Navaľnom, ktorý zomrel minulý piatok vo väzení na ruskom ďalekom severe. Na súkromnom stretnutí, ktoré sa konalo v meste San Francsico v štáte Kalifornia, bola aj 23-ročná dcéra manželov Navaľných, Daša - študentka Stanfordskej univerzity.

Biden sa s Julijou a Dašou Navaľnými stretol, „aby vyjadril svoju úprimnú sústrasť nad ich stratou“, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. Prezident USA vyjadril „obdiv k mimoriadnej odvahe Alexeja Navaľného a jeho odkazu v boji proti korupcii a k ​​slobodnému a demokratickému Rusku, v ktorom zákon platí rovnako pre každého“.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu Biden vyjadril presvedčenie, že v Navaľného práci budú pokračovať ľudia v Rusku i na celom svete, ktorí teraz smútia nad jeho stratou a bojujú za slobodu, demokraciu a ľudské práva.

Vo vyhlásení Bieleho domu sa tiež potvrdzuje, že Spojené štáty v piatok – v reakcii na Navaľného smrť, ako aj na agresiu na Ukrajine – oznámia nový balík sankcií proti Rusku.

(afp, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac