Dvoch mužov v USA usvedčili z vraždy rapera skupiny Run-DMC spred vyše 20 rokov

Dvoch mužov usvedčili v New Yorku z vraždy amerického rapera a dídžeja Jama Mastera Jaya, ktorý bol členom rapovej skupiny Run-DMC. V októbri 2002 ho zastrelili v jeho nahrávacom štúdiu v newyorskej štvrti Queens. Jeho vražda bola neobjasnená vyše dve desaťročia.

Porota amerického federálneho súdu v newyorskom Brooklyne uznala obžalovaných Ronalda Washingtona a údajného strelca Karla Jordana mladšieho za vinných vo všetkých bodoch obžaloby.

Usvedčení boli z vraždy Jama Mastera Jaya, občianskym menom Jasona Mizella, ktorú podľa prokuratúry spáchali ako pomstu za obchod s drogami, od ktorého ich raper údajne „odstrihol“.

Zastrelený raper mal len 37 rokov a bol otcom troch detí. Obaja muži pritom patrili k jeho blízkym. Jordan bol jeho krstným synom a Washington jeho dlhoročným priateľom.

Obvinenia popreli. „Práve ste zabili dvoch nevinných ľudí,“ kričal Washington po vynesení rozsudku na porotu. Výšku trestu im súd stanoví neskôr. Raperovi príbuzní, naopak, verdikt privítali a žialili nad tým, že sa ho nedožila jeho matka.

Zo zapletenia do vraždy majú v samostatnom procese súdiť aj tretieho obžalovaného, Jaya Bryanta, ktorého DNA sa našla na mieste činu. Prokurátori ho obviňujú zo spolupáchateľstva, respektíve z toho, že vrahov vpustil do nahrávacieho štúdia.

(tasr, afp, ap)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac