Nový štatút SIS je podľa Kolíkovej účelový, Gašpar hovorí o reakcii na situáciu

Nový štatút SIS je podľa Kolíkovej účelový, Gašpar hovorí o reakcii na situáciu, keď si predseda vlády nemohol vybrať svojho šéfa.

Schôdza parlamentu Mária Kolíková. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Predsedníčka výboru Mária Kolíková (SaS) nevidí dôvod, aby bol dokument utajený. Uviedli to po stredajšom mimoriadnom rokovaní parlamentného výboru pre kontrolu SIS.

„Som presvedčená, že takáto zmena štatútu neobstojí v právnom štáte. Neexistuje, aby sme nevedeli, kto vedie SIS, aby zákon nepredpokladal nejaký postup a námestník, ktorý ani nemá takýto priestor podľa zákona, mal určovať osobu, ktorá by mala viesť SIS,“ skonštatovala Kolíková. Plánuje preto iniciovať návrh opozičných poslancov na generálnu prokuratúru. Zároveň sa chce obrátiť na samotnú SIS, aby štatút odtajnila.

Gašpar si myslí, že vláda nemala inú možnosť. „Predseda vlády si vždy vyberá šéfa SIS a chce pracovať s človekom, ktorému dôveruje. Tento stav sa doteraz nenaplnil, pani prezidentka povedala, že ho nemieni tak skoro vyriešiť, tak nebolo možné inak postupovať,“ zdôvodnil. Predpokladá, že zmena štatútu vznikla v koordinácii s predsedom vlády. Je podľa neho v súlade so zákonom.

(tasr)


SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok