Zvýšený počet pozorovaní UFO v 50. a 60. rokoch bol spôsobený tajnými vojenskými operáciami, tvrdí Pentagón

Zvýšený počet pozorovaní UFO v 50. a 60. rokoch bol spôsobený tajnými vojenskými operáciami, tvrdí americké ministerstvo obrany v novej správe o tejto problematike.

Pentagón zároveň poprel akékoľvek dôkazy o stretnutiach s mimozemským životom zo strany americkej vlády. Väčšina pozorovaní UFO boli podľa správy objekty pochádzajúce zo Zeme. 

Správa, vydaná kanceláriou ministerstva obrany pre riešenie anomálií vo všetkých doménach (AARO), tiež poukazuje na vplyv popkultúry na verejnú mienku týkajúcu sa UFO. Výskumníci poukazujú na „obzvlášť trvalý naratív“, podľa ktorého vláda tajne drží mimozemské vesmírne lode a telá a konšpiruje, aby svoje aktivity v oblasti výskumu mimozemšťanov udržala v tajnosti.

Správa tiež poukazuje na nové technológie, ktoré podľa výskumníkov viedli k zvýšeniu počtu hlásení o UFO v 50. a 60. rokoch, vrátane vysokovýškových balónov a špionážneho lietadla U-2. Celkovo viac ako polovica v tej dobe preskúmaných hlásení o UFO bola označená za americké prieskumné lety.

Podľa prieskumu spoločnosti Gallup z roku 2021 viac ako 40 percent Američanov verí, že mimozemské vesmírne lode už navštívili Zem.

(bbc)