Británia: Dvojitý agent z IRA zrejme spôsobil viac úmrtí, než zachránil životov

Británia: Dvojitý agent z IRA zrejme spôsobil viac úmrtí, než zachránil životov počas troch desaťročí trvajúceho konfliktu v Severnom Írsku. Vyplýva to zo správy nezávislého vyšetrovania trvajúceho sedem rokov.

Vyšetrovanie polície anglického grófstva Bedfordshire známe ako Operácia Kenova prešetrilo 101 vrážd a únosov spojených s jednotkou IRA, ktorú viedol dvojitý agent známy pod prezývkou Stakeknife. Išlo o vysokopostaveného člena IRA, ktorý počas konfliktu v Severnom Írsku predával informácie britským spravodajským službám.

Podľa bývalých agentov bol Stakeknife ústredným britským špiónom v rámci IRA. Príslušníci rozviedky britskej armády mu údajne dovolili vypočúvať, mučiť i zabíjať kolegov z IRA, aby zachoval svoje utajenie ako vedúci predstaviteľ vnútornej bezpečnosti tejto polovojenskej organizácie.

Tvrdilo sa, že agent svojimi činmi zachránil nespočetne veľa životov, no podľa bývalého šéfa bedfordshirskej polície Jona Boutchera, ktorý vyšetrovanie viedol, je to nepravdepodobné. „Myslím si, že to viedlo k väčšej strate životov než ich záchrane,“ uviedol Boutcher.

Vyšetrovatelia prišli k záveru, že počet zachránených životov zrejme dosahuje vysoké jednociferné alebo nízke dvojciferné číslo a ani zďaleka sa nepribližuje k stovkám. Tvrdenia o nepočetnom množstve zachránených životov sú tak podľa správy prehnané.

V správe sa ďalej uvádza, že v niektorých prípadoch prišlo k zločinom vrátane vrážd, ktorým bolo možné predísť. Tieto zločiny pritom zostali neprešetrené v rámci snáh o ochranu agentov. Podľa Boutchera prišlo bezpochyby i k situáciám, keď Stakeknife ignoroval príkazy a konal mimo svojich zadaných úloh, pričom robil veci, ktoré nemal aj napriek hroziacemu riziku.

(tasr, afp, ap)