Zelenskyj: Útoky našich dronov na ruské rafinérie USA neschvaľuje, no nemôže ich ani zakázať

Biden prijal Zelenského v Bielom dome vo Washingtone Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj vo Washingtone. Foto TASR/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že USA neschvaľujú útoky Ukrajiny bezpilotnými lietadlami na ropné rafinérie v Rusku, ale keďže Ukrajina používa vlastné bezpilotné lietadlá, nikto jej nemôže zakázať zasahovať ruské ropné rafinérie. Zaznelo to v rozhovore s publicistom Washington Post Davidom Ignatiusom.

Novinár sa Zelenského priamo opýtal na reakciu USA na útoky ukrajinských bezpilotných lietadiel na ruské ropné rafinérie. „Reakcia USA na to nebola pozitívna…,“ reagoval ukrajinský prezident. „Použili sme naše drony. Nikto nám nemôže povedať, že nemôžeme,“ dodal s tým, že ak neexistuje protivzdušná obrana na ochranu ich energetického systému a Rusi na neho zaútočia, tak vyvstáva otázka, prečo im nemôžu odpovedať.

„Ich spoločnosť sa musí naučiť žiť bez benzínu, bez nafty, bez elektriny. […] Je to spravodlivé,“ konštatuje Zelenskyj, ktorý v rozhovore uvádza, že Washington nemôže obmedziť ukrajinské rozmiestnenie vlastných zbraní ani odrádzať od podobných útokov na energetické zariadenia v Rusku.

The Washington Post poznamenal, že Zelenskyj cíti, že nemá inú možnosť, ako v reakcii na to začať útok na ruský energetický systém v nádeji, že vytvorí akýsi systém odstrašovania. Podľa neho by Ukrajina mohla zastaviť ruské útoky na ukrajinský energetický systém tým, že prinúti Rusko zaplatiť rovnakú cenu a dodal, že „keď Rusko zastaví tieto kroky, zastavíme sa“.

Uviedol tiež, že Ukrajine chýbajú systémy protivzdušnej obrany: „To je pravda. Nechcem, aby Rusko vedelo, aký počet rakiet protivzdušnej obrany máme, ale v podstate máte pravdu. Bez podpory Kongresu budeme mať veľký deficit rakiet. Toto je problém. Zväčšujeme vlastné systémy protivzdušnej obrany, ale to nestačí.“

Zelenskyj v komentári k situácii v bojovej zóne hovoril o nedostatku munície a povedal, že „ak potrebujete 8-tisíc nábojov denne na obranu frontovej línie“, Ukrajina ich má len dvetisíc. Jediným riešením je teda skrátiť frontovú líniu: „Ak sa to zlomí, Rusi by mohli ísť do veľkých miest.“

Dodal, že Ukrajina „sa snaží nájsť nejaký spôsob, ako neustúpiť“. Napríklad po tom, čo vo februári Rusi dobyli Avdiivku na východe Ukrajiny, Ukrajine sa podarilo „stabilizovať situáciu vďaka šikovným krokom našej armády“.

Zelenskyj verí, že ak frontová línia zostane stabilná, Ukrajina bude schopná vyzbrojiť a vycvičiť nové brigády v tyle, aby neskôr mohli viesť novú protiofenzívu, pretože ak Ukrajina neprejde do ofenzívy, urobí to Rusko. „Ak nepodniknete kroky vpred na prípravu ďalšej protiofenzívy, Rusko ich podnikne. To sme sa naučili v tejto vojne: Ak to neurobíte vy, urobí to Rusko,“ uzavrel prezident.

(ukrajinská pravda)


Ďalšie články