Ivan Korčok Ivan Korčok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Mám chuť pôsobiť vo verejnom priestore, a to je vlastne politika,“ vyhlásil Ivan Korčok s tým, že dennodenne vraj dostáva nejaké ponuky. Neúspešný prezidentský kandidát priznal, že v kampani urobil jednu chybu.

„Som presvedčený, že veľké rozhodnutia, ktoré človek urobí, vyžadujú čas. Potrebujem čas na to, aby som sebe zodpovedal otázku, akú chcem zohrať úlohu. Môžem povedať, že so svojimi hlasmi a obrovskou podporou naložím tak, aby sa Slovensko dostalo dopredu,“ povedal Korčok na adresu svojho ďalšieho možného pôsobenia v politike.

Bývalý diplomat zhodnotil aj priebeh kampane. „Som človek, ktorý sa z vecí snaží poučiť. Spätne, jedna vec, na ktorej máme aj v tíme zhodu je, že sme nezachytili mobilizačnú schopnosť víťaza volieb,“ pripustil Korčok.

„Mobilizovali sme aj my, ale neodhadli sme mobilizovateľnosť druhej strany,“ povedal.

„Pozerám sa na to tak, že je to nevynútená chyba. Urobíte ju a mohli ste to urobiť inak, ale v druhom kole sme tiež pridali 300-tisíc hlasov. Aj druhá strana bola efektívna, ale nehovorím za akú cenu,“ dodal Korčok.

Na margo kontroverzného prejavu, ktorý predniesol vo volebnom štábe po uznaní prehry, povedal, že si za ním stojí. „Boli tam len fakty. Povedal som, akým spôsobom sa dá stať prezidentom Slovenskej republiky. Aká nadmerná emócia? Je tam veľmi málo emócie,“ vyhlásil Korčok.

Pripomeňme, že počas volebnej noci adresoval víťazovi volieb Petrovi Pellegrinimu slová „toto vám nezabudnem“.

(rtvs)

Nové správy

V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby. V Londýne sa očakáva znovuzvolenie labouristu Sadiqa Khana, podľa jeho straníckeho šéfa sira Keira Starmera ide o poslednú veľkú skúšku pre vládnu Konzervatívnu stranu pred parlamentnými voľbami.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nielen nadštandardný plat, aj vysoká penzia patrí poslancom európskeho parlamentu. Nebolo to tak však od začiatku. Platy sa zástupcom zo všetkých členských štátov zjednotili až v roku 2009. Odstránili sa tým priepastné rozdiely, ktoré dovtedy panovali.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poslanci parlamentu začali dnešný rokovací deň 12. schôdze rozpravou o eliminácii medveďa hnedého. Návrh je aktuálne v prvom čítaní a poslanci o ňom rokujú zrýchlene. Ak zmeny v parlamente schvália, pri výskyte veľkých šeliem bude možné vyhlásiť aj mimoriadnu situáciu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Kňaz – avatar vytvorený umelou inteligenciou sa v v niektorých odpovediach zásadne odkláňal od učenia Katolíckej cirkvi. Napríklad na otázku, či by sa dieťa dalo v prípade núdze pokrstiť energetickým nápojom Gatorade, odpovedal otec Justín kladne.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izrael údajne zabil nemeckého občana a spolupracovníka Iránskych revolučných gárd, informujú izraelské médiá. Muž bol vyšetrovaný pre podpaľačské útoky na synagógy a podozrivý z vraždy.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Palestínčan počas prehliadky Osvienčimu natočil video, v ktorom povedal, že doň patria všetci Izraelčania. Okrem iného muž slovami podporoval hnutie Hamas.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na Okresnom súde v Piešťanoch vo štvrtok opätovne rozhodujú o podmienečnom prepustení Mikuláša Černáka. Približne po pol deviatej ráno ho v sprievode policajnej eskorty priviedli do pojednávacej miestnosti. Na otázky novinárov nereagoval. Prítomný na súde je aj syn zosnulého generála Lučanského.

Prejsť na článok

Po zrútení časti diaľnice v čínskej provincii Kuang-tung stúpol počet obetí na 36, oznámili čínske médiá.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Delegácie Kyjeva a Moskvy nedosiahli v marci 2022 v Istanbule žiadnu dohodu, vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre časopis Foreign Policy.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Strana Progresívne Slovensko organizuje vo štvrtok v Bratislave protest proti zmenám v RTVS a za ochranu druhého dôchodkového piliera. Iné opozičné strany na pódiu nevystúpia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinské drony v noci na štvrtok podnikli údery proti ruskej energetickej infraštruktúre v Smolenskej, Oriolskej a Kurskej oblasti, uvádzajú gubernátori jednotlivých oblastí.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

O nasadení jadrových zbraní musia rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia, tvrdí Washington, ktorý vyzýva Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku úplnej kontroly nad jadrovými zbraňami Spojených štátov a ďalších krajín.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Dnes bude na Slovensku oblačno až zamračené, najmä na východe územia prechodne aj menej oblačnosti. Na západe miestami ojedinele prehánky aj búrky. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Senát amerického štátu Arizona v stredu odsúhlasil zrušenie zákona zakazujúceho interupcie z roku 1864. Ešte predošlý týždeň ho odhlasovala arizonská Snemovňa reprezentantov, keď sa s tamojšími demokratmi spojilo taktiež niekoľko umiernených republikánov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zrušiť právo veta v citlivých otázkach a presunúť rozhodovanie na Brusel by nebolo na prospech Európy ani Slovenska. Myslí si to bývalý slovenský eurokomisár Ján Figeľ.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajina dostala západné zbrane s povolením útočiť na ruské územie, povedala lotyšská ministerka zahraničia Baiba Braže. Postoj západných partnerov Ukrajiny v tom, že by ich zbrane nemali používať mimo ukrajinského územia sa podľa nej môže zmeniť a už sa to deje.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Filipínske ministerstvo zahraničných vecí predvolalo vysokého predstaviteľa čínskeho veľvyslanectva. Dôvodom je „obťažovanie filipínskych plavidiel“ v Juhočínskom mori.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vláda bude rokovať o investičných stimuloch, kryptoaktívach či oslavách SNP. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa bude zaoberať aj podporou opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva či obnovou pamätníka SNP na Jankovom vŕšku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Americkí odborníci odporúčajú preventívne vyšetrenia prsníkov každé dva roky, a to ženám po 40. roku života. Toto odporúčanie v utorok v USA zverejnil nezávislý tím odborníkov na prevenciu a primárnu starostlivosť (USPSTF).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch. Pre TASR to uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Martin Fehérváry posilní slovenskú hokejovú reprezentáciu na nadchádzajúcich MS v Ostrave. K tímu sa pripojí v pondelok.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Islamistické hnutie Hamas odmieta súčasný návrh dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy, chce však pokračovať v rokovaniach.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Parlament Šalamúnových ostrovov zvolil vo štvrtok za nového premiéra bývalého ministra zahraničných vecí Jeremiaha Maneleho. Ten prisľúbil pokračovať v zahraničnej politike tichomorskej ostrovnej krajiny, ktorou sa priblížila k Číne.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre. Členom Bezpečnostnej rady OSN rozdalo návrh rezolúcie žiadajúci všetky krajiny, aby podnikli kroky s cieľom zabrániť umiestneniu zbraní vo vesmíre. Len pred týždňom podobnú americko-japonskú rezolúciu vetovalo.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia kybernetickej bezpečnosti spravodajskej služby SBU Iľľu Viťuka. Ukrajinské médiá ho spájajú s obvineniami z korupcie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zjednotená metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky homosexuálnych duchovných a zákaz sobášov osôb rovnakého pohlavia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Spojené štáty obvinili v stredu Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Predsedníctvo Poľska v Rade EÚ sa bude zameriavať na posilnenie spolupráce so Spojenými štátmi a Ukrajinou. Povedal to v stredu poľský prezident Andrzej Duda.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinské ministerstvo zahraničia predstavilo novú hovorkyňu, vygenerovanú pomocou umelej inteligencie (AI). Program sa nazýva Viktoria ŠI, jej úlohou je sprostredkúvať v mene rezortu informácie o konzulárnych službách.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Kolumbia preruší diplomatické styky s Izraelom, oznámil tamojší ľavicový prezident Gustavo Petro na prvomájovom sprievode v hlavnom meste Bogota. Ako dôvod uviedol, že Izrael má genocídnu vládu a prezidenta.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izrael pripravuje ofenzívu na severe. Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herzi Halevi sa stretol s vojakmi na hraniciach s Libanonom, informovali Obranné sily Izraela (IDF).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelské bezpečnostné zložky zadržali 30 židovských osadníkov, ktorí sa snažili prekaziť vysťahovanie a likvidáciu časti nelegálne postavenej osady Or Meir na Západnom brehu Jordánu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

USA oznámili nové sankcie zamerané na ochromenie vojenských a priemyselných kapacít Ruskej federácie, ako aj na potrestanie spoločností v Číne a iných štátoch, ktoré Moskve pomáhajú zaobstarať si zbrane pre vojnu proti Ukrajine. Tentoraz je sankcionovaná aj firma zo Slovenska.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Daniel Radcliffe vyhlásil, že bude naďalej podporovať LGBT iniciatívy. Predstaviteľ Harryho Pottera je však „smutný“ z kritiky, ktorú voči nemu vyslovila autorka kníh J. K. Rowlingová.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Iránsky ajatolláh Chameneí sa vyslovil za vrátenie Palestíny Palestínčanom. „Mali by si vytvoriť svoj vlastný režim, svoj vlastný systém“ a potom sa „rozhodnúť, ako sa vysporiadať so sionistami,“ vyhlásil ajatolláh podľa agentúry AFP.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelský úrad štátneho kontrolóra sa začne zaoberať činnosťou Obranných síl Izraela (IDF) v súvislosti so zlyhaniami zo 7. októbra 2023, uviedol jeho vedúci Matanjahu Englman.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ceny pohonných hmôt v Rusku za posledný týždeň prudko vzrástli, uviedol bruselský denník Politico. Podľa ruských vládnych údajov stúpla cena nafty za posledný týždeň o takmer desať percent, benzín zdražel od začiatku roka o 20 percent – dosiahol tiež polročné maximum.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Saudská Arábia odmieta návrhy dohôd s USA v prípade absencie prímeria v Pásme Gazy. Palestínčania a Izrael mali byť podľa Washingtonu súčasťou dohôd o bezpečnosti a zdieľaní technológií.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Od 1. mája bude Estónsko na noc uzatvárať hraničný priechod Narva-1 s Ruskom, dôvodom je rastúci prílev migrantov. Estónsky verejnoprávny vysielateľ ERR uviedol, že priechod budú zatvárať od 23.00 do 7.00.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bratislavská polícia vyšetruje dva prípady podvodu, pri ktorých seniori prišli o tisíce eur. Pri oboch incidentoch začala trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články