Poslanci Národnej rady budú v rokovaní na aktuálnej 12. schôdzi pokračovať opäť od utorka 23. apríla

Poslanci Národnej rady budú v rokovaní na aktuálnej 12. schôdzi pokračovať opäť od utorka 23. apríla. Podľa zverejneného programu by sa mali venovať novele zákona o verejnom obstarávaní a zákonu o ochrane spotrebiteľa, a tiež ukončiť diskusiu k novele zákona o Fonde na podporu umenia.

Počas utorka by poslanci nemali hlasovať, o prerokovaných bodoch by mali rozhodnúť až v stredu.

V novele zákona o verejnom obstarávaní sa navrhuje zjednotenie pravidiel pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní. Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10-tisíc eur na 50-tisíc eur.

Na aktuálnej schôdzi by mali poslanci riešiť okrem iného aj nový návrh zákona k téme odstrelu medveďov. V minulom týždni návrh odsúhlasila vláda a odporučila NR SR schváliť ho v skrátenom legislatívnom konaní.

Z novej legislatívy vyplýva, že pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Po jej vyhlásení by malo byť zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli prilákať veľké šelmy.

Zároveň by samospráva mala byť povinná odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou.

Na aprílovú schôdzu sa odsunul aj návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS). Aj viacero ďalších bodov sú návrhy presunuté z predchádzajúcej riadnej schôdze.

(tasr)