OECD: Sieť chránených území na Slovensku má viacero nedostatkov

OECD: Sieť chránených území na Slovensku má viacero nedostatkov, ako napríklad nízky podiel území národných parkov pod prísnou ochranou, prekrývajúce sa systémy ochrany, ktoré sú nesprávne nastavené a neprehľadné, a tiež chýbajúce plány manažmentu.

Vyplýva to z hodnotenia environmentálnej výkonnosti Slovenska, ktoré vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

„Pokračovanie v reforme chráneného územia je nevyhnutné. Prioritou je dokončenie zonácie národného parku, čo je náročné pre napätie medzi vlastníkmi pôdy a štátom, konflikty medzi ekonomickými záujmami a záujmami biodiverzity a veľký podiel pôdy v súkromnom vlastníctve,“ skonštatovala organizácia.

Rozhodujúce budú podľa nej silné participatívne procesy, efektívna komunikácia a ekonomické stimuly.

OECD v správe pripomína, že minulé rozhodnutia o využívaní pôdy mali za následok veľké monokultúrne polia a odstránenie krajinných prvkov. Táto situácia pretrváva aj v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky a biodiverzita v poľnohospodárskej pôde naďalej klesá.

Odporúča pokračovať v presadzovaní prírode blízkeho lesníctva, tiež obnovovať trávnaté plochy, mokrade a iné ekosystémy a podporovať krajinné plánovanie.

V právnych predpisoch Slovenska by sa podľa OECD mala zakotviť uhlíková neutralita, definovať by sa mala aj energetická chudoba.

„Krajina potrebuje obmedziť závislosť od áut a presunúť investície z ciest na železnicu, aby obmedzila emisie z dopravy,“ tvrdí OECD v správe. Pokračuje, že potrebné je tiež uplatňovať zásady – znečisťovateľ a používateľ platí. Slovensko by sa malo snažiť aj o postupné zrušenie dotácií na fosílne palivá.

(oecd, tasr)