Zomrel český spevák a herec Josef Laufer

Archív SR Slovensko Hudobný Kalendár 11.8.

V sobotu večer zomrel po dlhej chorobe český spevák a herec Josef Laufer. Interpret hitu Sbohem, lásko, já jedu dál mal 84 rokov. Informáciu potvrdil webovej stránke Blesk.cz producent Oldřich Lichtenberg, ktorému ju oznámila dcéra Ester.

Posledné štyri roky strávil Laufer v nemocnici v umelom spánku po operácii srdcovej chlopne.

Podľa slov Lichtenberga pre ČT mali o Lauferovi iba sprostredkované informácie, ale jeho dcéra Ester uviedla, že nebol na prístrojoch – nebol však k nemu povolený prístup a nemohli ho navštevovať. Lichtenberg dodal, že podľa jeho informácií bolo príčinou smrti zlyhanie srdca.

Laufera pokladali za muža mnohých profesií. Okrem hrania a spievania sa živil aj ako režisér, spisovateľ, moderátor alebo tlmočník. „Vždy bol plný života, pamätám sa na jeho koncert v Hybernii k 80. narodeninám. To nebola žiadna tryzna starnúceho chlapa, to bol koncert plný energie,“ spomínal Lichtenberg.

Narodil sa vo Francúzsku, jeho otec mal český pôvod a matka bola rodená Španielka. Detstvo prežil v Anglicku, kde otec do roku 1947 pracoval ako vojenský lekár.

Laufer hral či spieval aj v niekoľkých filmoch. Ako spevák pop music profesionálne vystupoval so skupinou Golem. Počas svojej kariéry využíval svoje jazykové znalosti – hovoril plynulo anglicky, španielsky a nemecky.

K mnohým pesničkám sám napísal text. Jeho meno sa spája aj s kontroverznou piesňou List Európe venovanej rozviedčíkovi Vladimírovi Minaříkovi, ktorý údajne pripravoval pumový útok proti rozhlasovej stanici Slobodná Európa v Mníchove. Laufer ale veľakrát vyhlásil, že ju naspieval ako paródiu.

Vo filme debutoval v muzikáli Starci a chmeli v roku 1964. Objavil sa v desiatkach filmov, televíznych inscenácií alebo seriáloch (Tržiště senzací, Cirkus Humberto). Laufer bol divákom známy aj z komediálnej série Kameňák.

(tasr, čt24)


Ďalšie články