Politika na štyri svetové strany? Nie je dôvod na paniku

Svetové udalosti potvrdzujú, že sme na správnej ceste. Píše minister zahraničných vecí Juraj Blanár. 

profimedia-0871700729 Foto: Profimedia, VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PRIME MINISTER'S OFFICE / AFP /

Vláda SR vo svojom programovom vyhlásení vyjadrila znepokojenie nad pokusmi postaviť medzi Západom a Východom novú „železnú oponu“. Slovensko si, v kontexte svojho nespochybniteľného členstva v EÚ a NATO, stanovilo za cieľ pokračovať v zahraničnej politike na všetky štyri svetové strany.

Nevnímajme takúto politiku len z geografického uhla pohľadu, ale ako politiku zameranú na súbor krajín a politických blokov, ktoré identifikujú najmä ich politické, ekonomické alebo vojenské záujmy. Tieto zoskupenia zahŕňajú západné mocnosti, východný blok vrátane Ázie, rozvojové krajiny a nezaradené štáty, ktoré sa snažia uchovať si neutrálne postavenie v medzinárodných vzťahoch.  

Postupné oslabovanie pozície EÚ vo svete a jej konkurencieschopnosti nám prináša nové príležitosti a impulzy pre investície do slovenskej ekonomiky, vedy a výskumu, ktoré v súčasnosti čelia veľkým výzvam. Vzhľadom na presun geopolitického a ekonomického ťažiska do Indo-Pacifického regiónu má Slovensko ambíciu prehĺbiť a posilniť svoje diplomatické a ekonomické aktivity v tejto oblasti. Dôraz bude kladený na krajiny Globálneho juhu a na lokality s tradičnými politickými a ekonomickými väzbami na Slovensko, ako aj na tie regióny, ktorým prechádzajúca vláda SR neprikladala adekvátnu dôležitosť a vážnosť, naopak, obracala sa im chrbtom.

Aktuálne udalosti, ako napríklad návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga vo Francúzsku alebo cesta amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena do Číny, len potvrdzujú, že Slovensko správne číta realitu a dôležitosť posilňovania vzťahov a spolupráce medzi našou krajinou a viacerými perspektívnymi partnermi.

Vláda Slovenskej republiky a rezort diplomacie aktívne pripravujú sériu zahraničných misií s cieľom posilniť politické a ekonomické väzby Slovenska v rôznych regiónoch. Okrem nedávnej návštevy Indie a Azerbajdžanu sa pripravujú pracovné cesty do Južnej Kórey, Číny, Srbska, Japonska a Brazílie. 

Veľkú pozornosť venujeme rozvoju a upevňovaniu vzťahov a vedeniu politického dialógu prostredníctvom presadzovania suverénnej slovenskej zahraničnej politiky, aktívnej diplomacie a obchodných iniciatív, s cieľom vytvoriť strategické partnerstvá prospešné pre slovenskú ekonomiku, bezpečnosť a kvalitu života občanov SR. Slovensko síce nie je veľké svojou rozlohou, ale má obrovský potenciál stať sa sebavedomým, uznávaným a konštruktívnym partnerom na svetovej úrovni. Vláda robí suverénnu a sebavedomú zahraničnú politiku a aj vďaka tomu sa Slovensko môže stať uznávaným a konštruktívny partnerom na svetovej úrovni.

Hydepark slúži ako otvorený priestor na diskusiu pre politikov, vysokých štátnych úradníkov alebo akademikov. Publikované názory nevyjadrujú názor redakcie.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac