Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy. Nemecká ministerka zahraničných vecí vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy.

„Kosovo, najmladšia demokracia v Európe, patrí do Rady Európy,“ povedala Annalena Baerbocková na výročnom zasadnutí šéfov diplomacií členských krajín Rady Európy (RE) v Štrasburgu.

„Apelujem najmä na predstaviteľov Kosova, aby zabezpečili čo najrýchlejšie vytvorenie všetkých podmienok, aby sme mohli dosiahnuť potrebnú väčšinu na prijatie Kosova do Rady Európy,“ dodala.

Srbsko pohrozilo odchodom z RE, ak sa Kosovo stane jej členom. Medzi Belehradom a Prištinou panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Srbsko ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120-tisíc etnických Srbov.

Hlavným cieľom Rady Európy je presadzovanie ľudských práv, demokracie a právneho štátu v Európe. V súčasnosti má 46 členov vrátane Británie, Turecka a všetkých 27 členských krajín EÚ.

(tasr, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac