Šutaj Eštok: "Majstrom sveta za klávesnicou" odzvonilo

Ministri obrany a vnútra v nedeľu popoludní informovali o bezpečnostnej situácii na Slovensku. Kým Robert Kaliňák v úvode znova vyjadril ľútosť nad udalosťami posledných dní, Matúš Šutaj Eštok bezprostredne potvrdil enormné úsilie mužov zákona o zvýšenie bezpečnosti, posilnené sú podľa jeho slov aj opatrenia v nemocniciach.

šutaj Matúš Šutaj Eštok počas tlačovej besedy k bezpečnostnej situácii na Slovenku. Reprofoto: TA3

Šéf rezortu vnútra informoval o tom, že vyjadrení zo sociálnych sietí, ktoré sú prešetrované v súvislosti so schvaľovaním pokusu o atentát na premiéra Roberta Fica, je aktuálne 50. Menoval niekoľko konkrétnych prípadov – 41-ročného muža zo Spišskej Novej Vsi, ktorý si prial premiérovu smrť, ale i 23-ročnú Bratislavčanku.

Zhrnul, že spektrum týchto schvaľovateľov je široké, nemá spoločného menovateľa, no zdôraznil, že týchto „majstrov sveta za klávesnicou“ budú jednotlivo riešiť a časy, keď to tak nebolo, sú už za nami.  „Po strede stačilo,“ povedal.

Celkovo je preverovaných už 90 informácií o schvaľovaní trestného činu či nenávistné prejavy vo virtuálnom priestore.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac