7 dní v kocke: Progresívne médiá si kreslia paralelný svet, v ktorom je všetko naopak

35. schôdza vlády SR Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR.

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o dohre atentátu na Fica a úteku progresívnych médií od reality; o bláznivej požiadavke Clintonovej, Johnsona a Dzurindu, aby sa do konfliktu na Ukrajine vojensky zasahovalo z územia Slovenska; o zvláštnom rozhodnutí ústavného súdu v kauze Gorila a nakoniec o tom, ako Američania pohrozili sankciami Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu, ak sa opováži dvihnúť prst pri Izraeli.

1. „Informačná operácia“

Pár dní po atentáte na predsedu vlády sa všetko vrátilo do starých koľají. Debata prerástla do informačnej vojny.

Na jednej strane máme realitu, ktorá je pomerne jasná už od začiatku. Útočník bol politicky zradikalizovaný – po vzore Naďových Demokratov. Po zadržaní odriekal zaklínadlá opozície a väčšiny médií o zastavení vyzbrojovania Ukrajiny, útokoch na RTVS a odvolaní Mazáka zo Súdnej rady…

Slovom, mali sme pred sebou ukážkového pomätenca, ktorému politická a mediálna propaganda o „boji Dobra so Zlom“ načisto vymyla mozog.

Realita však rýchlo narazila, ako sme si mohli už dávnejšie zvyknúť, na progresívne médiá a ich klony. Krvavý útok na Fica vysvetlili svojim čitateľom ako zlyhanie ochranky. Útočníka na základe 10 rokov starých (a neaktuálnych) informácií vyfarbili ako rasistu a kamaráta Slovenských brancov či Matice slovenskej.

Po týždni Denník N prešiel do otvorenej protiofenzívy. Posťažoval sa, že je tu od začiatku „urputná snaha spojiť strelca s opozičnými stranami a médiami“, hoci fakty vraj ukazujú skôr na jeho protirómsky profil. Vidí za tým „informačnú operáciu Kaliňáka a Šutaja Eštoka“.

Denník N si začal vyfarbovať virtuálny, paralelený svet, v ktorom je všetko inak. Opačne, ako to vyzerá. Podobne postupujú aj iné aktivistické denníky.

Aby sme to pomenovali tak, ako to je: viaceré médiá sa urputne pokúšajú rozbiť realitu. A nahradiť ju krivým mediálnym obrazom, v ktorom sa poprie, že útočník je jedna z extrémnych podôb ich tábora. Alebo jedna z extrémnych podôb ich výchovy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami