Viacerí nemeckí politici v nedeľu odsúdili fyzický útok na poslankyňu Strany zelených Marie Kollenrottovú

Viacerí nemeckí politici v nedeľu odsúdili fyzický útok na poslankyňu Strany zelených Marie Kollenrottovú, ku ktorému došlo v sobotu počas predvolebnej kampane v stredonemeckom meste Göttingen. Útočný muž mal najprv hanlivé poznámky o Zelených. Následne však k političke pristúpil a zasadil jej päsťami niekoľko úderov do hornej časti tela.

Politička utrpela ľahké zranenia, ktoré si nevyžiadali hospitalizáciu. Muža z Göttingenu podozrivého z útoku polícia zadržala blízko miesta incidentu.

Ide o 66-ročného muža, ktorý je pre ublíženie na zdraví nateraz stíhaný na slobode. O motívoch jeho činu nie je zatiaľ nič známe.

Spravodajský web NDR.de informoval, že podozrivý sa pred niekoľkými rokmi dostal do pozornosti nemeckých tajných služieb, pretože na svojom profile na sociálnych sieťach zverejnil hákový kríž. Sobotňajší incident sa odohral v pešej zóne v Göttingene, kde mali Zelení v rámci predvolebnej kampane postavený propagačný stánok.

Politická riaditeľka strany Zelených Emily Büningová odsúdila „ďalší útok na politika a tým aj na našu demokraciu a slobodné voľby“. Zdôraznila súčasne: „Nenecháme sa zastrašiť“.

(tasr)