Umožnenie odstrelu medveďov väčšina spoločnosti podporuje, súhlasia s tým najmä starší ľudia, ukázal prieskum

Umožnenie odstrelu medveďov väčšina spoločnosti podporuje, súhlasia s tým najmä starší ľudia, ukázal prieskum agentúry Ipsos pre Denník N. Ľudia odpovedali na súhlas či nesúhlas s jedenástimi zrealizovanými alebo zamýšľanými krokmi vlády.

S umožnením odstrelu medveďov súhlasilo 59 percent opýtaných, 27 percent s ním nesúhlasilo a 14 percent nevedelo odpovedať. Najviac pozitívne vnímajú tento krok vlády voliči Slovenskej národnej strany, ktorej nominant Tomáš Taraba je ministrom životného prostredia, ako aj voliči Smeru. Výrazne prevažujúci súhlas nad nesúhlasom nameral prieskum aj u voličov hnutia Republika, strán Hlas a KDH.

Nasleduje hnutie Slovensko Igora Matoviča (58 percent súhlas, 34 percent nesúhlas a osem percent sa nevedelo vyjadriť), ľudia, ktorí by nevolili žiadnu stranu a strana SaS, u ktorej elektorátu prevažuje súhlas nad nesúhlasom (49 percent súhlas, 43 percent nesúhlas, sedem percent nevedelo odpovedať). Jediným politickým subjektom, u ktorého väčšina voličov s odstrelom medveďov nesúhlasí, je hnutie Progresívne Slovensko, ktoré sa silno orientuje na témy životného prostredia – 28 percent voličov hnutia s tým súhlasí, 56 percent nesúhlasí a 16 percent sa nevedelo vyjadriť.

V prípade odstrelu problémových medveďov platí, že počet podporovateľov tohto opatrenia stúpa s vekom. V prípade voličov medzi 18 a 26 rokmi ide len o 36 percent, pričom v kategóriách nad 55 rokov tento krok podporujú až tri štvrtiny respondentov.

(sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac