Nórsko uznalo existenciu palestínskeho štátu

Nórsko uznalo existenciu palestínskeho štátu. Dokumenty o uznaní odovzdalo predsedovi vlády Palestínskej samosprávy Muhammadovi Mustafovi.

Listiny odovzdal nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide v nedeľu v Bruseli, kde sa Mustafá v pondelok stretne s ministrami zahraničných vecí krajín Európskej únie a vysokými predstaviteľmi EÚ s cieľom získať podporu pre Palestínčanov. Nórsko nie je súčasťou EÚ.

Uznanie palestínskeho štátu – čo je do značnej miery symbolické gesto, ktoré však rozhnevalo Izrael – avizovali aj Írsko a Španielsko.

Diplomatický krok týchto troch krajín je vzpruhou pre palestínskych predstaviteľov, ktorí sa desaťročia usilovali o vytvorenie palestínskeho štátu vo východnom Jeruzaleme, Judsku a Samárii a v Pásme Gazy.

„Uznanie pre nás znamená veľa, je to najdôležitejšia vec, ktorú môžeme pre palestínsky ľud urobiť,“ uviedol Mustafá.

Formálne uznanie palestínskej štátnosti Nórskom, Španielskom a Írskom – ktoré majú priateľské vzťahy i s Izraelčanmi, pričom zároveň dlhodobo obhajujú palestínsku štátnosť v rámci tzv. dvojštátneho riešenia – je naplánované na budúci utorok (28. mája).

Existenciu palestínskeho štátu uznáva asi 140 krajín, teda viac ako dve tretiny Organizácie Spojených národov. Nepatrí však medzi ne väčšina z 27 členských štátov Európskej únie.

(tasr)