Marine Le Penová ponúkla Georgii Meloniovej vytvorenie novej frakcie v europarlamente

Marine Le Penová ponúkla Georgii Meloniovej vytvorenie novej frakcie v europarlamente po tom, čo jej Národné zhromaždenie prestalo zasadať s Alternatívou pre Nemecko vo frakcii Identita a Demokracia (ID). Predsedníčka talianskej vlády možnosť nevylúčila.

Ak by talianska premiérka a jej Bratia Talianska ponuku prijali, došlo by k zásadnej zmene rozloženia konzervatívnych síl v bruselskom zákonodarnom zbore, pretože Meloniovej strana aktuálne patrí do frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

Spolu s Bratmi Talianska sa v nej nachádzajú aj španielsky Vox či poľské Právo a spravodlivosť. Le Penovej strana aktuálne pôsobí vo frakcii Identita a demokracia po boku holandskej Strany pre slobodu či českej Slobody a priamej demokracie.

Zahraničné médiá označili vznik pravicovej superfrakcie, o ktorý sa francúzska politička pokúša, za málo pravdepodobný.

Meloniová má aktuálne rozhodujúci vplyv aj v súvislosti s rozhodnutím Ursuly von der Leyenovej, ktorá chce obhájiť mandát predsedníčky Európskej komisie.

(corriere della sera)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac