Ukončiť konflikt na Blízkom východe nebude možné bez uznania Palestíny, uviedol Blanár

Ukončiť konflikt na Blízkom východe nebude možné bez uznania palestínskej štátnosti, prehlásil minister zahraničných vecí Juraj Blanár po rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci, ktoré sa konalo v prítomnosti zástupcov arabských krajín.

Zaèala sa schôdza k programovému vyhláseniu vlády Juraj Blanár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Blanár pripomenul, že ministri zahraničných vecí EÚ sa pre „katastrofickú“ situáciu v Pásme Gazy už v nedeľu večer stretli s diplomatmi z niekoľkých arabských krajín, ktoré sa snažia podporiť prímerie medzi Palestínčanmi a Izraelom. Toto stretnutie iniciovalo Nórsko a Saudská Arábia.

Viacero európskych krajín sa v utorok chystá uznať štátnosť Palestíny. Blanár pripomenul, že Slovensko prebralo záväzky Československa z roku 1988 o uznaní Palestíny. A dodal, že 10. mája Slovensko na Valnom zhromaždení OSN hlasovalo za posilnenie členstva Palestíny v OSN.

„Toto sú kroky smerom k definitívnemu riešeniu po tom, keď už bude nejaké prímerie a mier,“ povedal Blanár. Dodal, že dôležité to bude nielen pre Palestínu, ale aj Izrael, keďže tu ide o nastolenie udržateľného mieru.

(tasr)